آیا شریک زندگیتان نیمه شب به خاطر کلمات نامفهومیکه بیان میکنید، شما را از خواب بیدار میکند؟ حتی گاهی از شما در مورد آن حرفها سوال میکند؟ مسلما جواب شما خیلی ساده است، نمیدانم! بله شما هیچ چیز به یاد نمیآورید زیرا در خواب عمیقی بوده اید. حتی صبح روز بعد که دوباره سوالش را مطرح میکند، شما آن صحبتها و اتفاقات شب گذشته را به خاطر نخواهید آورد. اما علت حرف زدن در خواب چیست؟
حرف زدن در خواب یا صحبت در خواب، یک بیماری جدی نیست، اما گاهی اوقات میتواند چرخه خواب را مختل کند. نه تنها برای کسی که در خواب حرف میزند بلکه برای هم اتاقی یا همسرش نیز کم خوابی میآورد. Somniloquy، که بیشتر به عنوان “حرف زدن در خواب” شناخته میشود، نوع خاصی از پاراسومنیا است که با صحبت کردن با صدای بلند در هنگام خواب مشخص میشود. افرادی که در خواب صحبت میکنند میتوانند کلمات را خیلی آهسته زمزمه کنند که چند ثانیه طول میکشد تا به مکالمههایی با صدای بلند تبدیل شوند. علاوه بر کم خوابی، میتواند سبب اضطراب و خجالت فرد نیز شود.
حرف زدن در خواب
با این حال، اصطلاح پاراسومنیا شامل اختلالات غیرعادی خواب میشود که از حرکات یا رفتارهای غیرعادی (راه رفتن در خواب تا دیدن کابوسهای بیش از حد) را در بر میگیرد. حرف زدن در خواب به عنوان یک اختلال خواب شناخته نمیشود، بلکه میتواند متاثر از محرکهای خارجی یا سایر اختلالات و به عنوان نشانه ای از آنها باشد. میخواهید بدانید چرا گاهی در خواب حرف میزنیم و چه معنایی دارد؟ به خواندن ادامه دهید!
چه کسی در خواب صحبت میکند؟
ممکن است صحبت کردن در خواب برای هر کسی اتفاق بیفتد، اما در کودکان خردسال و مردان بالغ این امکان بیشتر است. این حالت با برانگیختگی مرتبط با REM (خواب همراه با حرکات سریع چشم) مرتبط است. هیچ درمانی برای صحبت کردن در خواب وجود ندارد، اما خیلی نادر است که صحبت در خواب آنقدر آزاردهنده و حاد شود که فرد به درمان نیاز پیدا کند. همچنین دارای یک مولفه ژنتیکی است، اگر عضوی از خانواده شما در خواب صحبت میکنند، شانس این که شما هم در خواب صحبت کنید زیاد است. تقریبا نیمیاز کودکان بین 3 تا 10 سال به طور منظم در خواب صحبت میکنند.
صحبت شبانه افراد در خواب، هیچ ربطی به رویاهایی که میبینید، ندارد. آنها بیشتر واکنش مغز هستند که اتفاقات بی ربط و بی ارزش را بیرون میریزند. گاهی اوقات صحبت کردن در خواب به اتفاقات یا تجربیات گذشته مربوط میشود، اما در بیشتر مواقع پراکندگی کلمات به حدی بی معنی است که خنده دار به نظر میرسد.
دلایل حرف زدن در خواب
همانطور که در بالا ذکر شد، یک عامل ژنتیکی در ارتباط با صحبت کردن در خواب وجود دارد. اما دلایل دیگری وجود دارد که میتواند سبب ایجاد دورههایی از صحبت کردن در خواب شود، حتی اگر هیچ کس دیگری در خانواده شما علائم صحبت کردن در خواب را نشان ندهد.
پزشکان به طور کامل از اینکه چرا برخی افراد در خواب به طور منظم صحبت میکنند آگاه نیستند. مردم تمایلی به مراجعه به پزشک برای صحبت کردن در خواب ندارند، زیرا این یک وضعیت تهدید کننده زندگی نیست و به طور معمول در بهره وری و فعالیتهای روزانه اختلال ایجاد نمیکند. برخی از عادات سبک زندگی یا سایر شرایط پزشکی که میتواند سبب صحبت در خواب شود عبارتند از:
- فشار، افسردگی، تب، مصرف الکل، داروها و اختلالات روانی. علاوه بر این، انواع دیگر اختلالات خواب که میتواند منجر به صحبت کردن در خواب در افراد خاصی شود، شامل: آپنه خواب و ترور شب میشود.
- اختلال رفتاری خواب REM یا اختلال رفتاری در خواب با حرکات سریع چشمها
- اختلال رفتاری خواب REM و کابوسهای شبانه میتواند سبب شود که فرد فریاد بزند، یا از خواب بپرد. در چنین حالتی این نوع صحبت در خواب گاهی با رویاهای فرد مرتبط است.
علائم صحبت کردن در خواب
اگر تنها بخوابید و هم اتاقی نداشته باشید، احتمالا نمیدانید که شبها با خود صحبت میکنید یا نه! با این حال اگر هم اتاقی دارید و صحبت میکنید، حتما از او شنیده اید که شنیدن حرفهای بی سر وته تان در نیمه شب میتواند چقدر آزاردهنده باشد. در این مواقع ممکن است همسرتان سعی کند حرف شما را بفهمد و حتی سعی کند شما را بیدار کند و با شما صحبت کند. البته، شاید شما هیچ یک از حرفهایی را که در خواب گفته اید را به یاد نیاورید. معمولا هیچ علائمیاز صحبت شما در خواب وجود ندارد. مگر در موارد نادر، که میتواند با کوبیدن یا طغیانهای فیزیکی همراه باشد.
صحبت کردن در خواب میتواند در هر مرحله از خواب اتفاق بیفتد. اگر زمانی که خواب سبک تر است (مرحله 1 و 2) حرف بزنید، میتواند قابل درک باشد. اگر زمانی که خواب عمیق است در (مرحله 3، 4 و 5)، احتمالا صدای صحبت را خواهید شنید اما از آن چیزی سر در نخواهید آورد. بسیاریها بر این باور اند کلماتی که به زبان میآیند تا حدی با رویاها بستگی دارند، اما پزشکان فکر میکنند که آنها ربطی به رویاها ندارند. مگر این اکه با اختلالات دیگری در خواب مرتبط باشند.
ایجاد استرس
هرچند صحبت در خواب به سلامت فرد متکلم آسیبی نمیرساند، اما میتواند سبب اضطراب و منجر به بی خوابی شود. تصور کنید از ترس گفتن چیزهایی که نباید به زبان بیاورید، از خواب با ترس بیدار شوید! که باعث میشود بیدار شوید و استرس بگیرید. با گذشت زمان، کم خوابی میتواند بر زندگی فرد تاثیر بگذرد. در واقع، کم خوابی میتواند صحبت کردن در خواب را تشدید کند. که نوعی چرخه معیوب به حساب میآید.
شدت صحبت کردن در خواب با فرکانسی که در آن اتفاق میافتد اندازه گیری میشود.
- خفیف – تعداد دفعات صحبت در خواب کمتر از یک بار در ماه است.
- متوسط – تعداد دفعات صحبت در خواب حدود یک بار در هفته اتفاق میافتد.
- شدید – اما اگر صحبت در خواب هر شب اتفاق میافتد، شدید تلقی میشود.
چرا در خواب صحبت میکنید؟
در حالی که تحقیقات کمی در مورد آن انجام شده است، اما دانشمندان بر این باورند که حرف زدن در خواب با مسائل از استرس گرفته تا افسردگی، کمبود خواب تا خواب آلودگی در طول روز ایجاد شود. هرچند تشخیص آن دشوار است، اما این واضح است که عوامل خارجی محرکی برای صحبت کردن در خواب است. علیرغم این که ژنتیک گاهی اوقات میتواند تاثیر بیشتری داشته باشد. اغلب اوقات، صحبت کردن در خواب در کنار سایر اختلالات خواب و پاراسومنیا مانند کابوس، آپنه خواب و اختلال REM رخ میدهد.
چگونه صحبت کردن در خواب را متوقف کنیم
در واقع هیچ درمانی برای صحبت کردن در خواب وجود ندارد، اما ایجاد تغییر در سبک زندگی و عادت بد میتواند در درمان آن کمک کند. کاهش مصرف کافئین
کافئین تاثیر منفی بر خواب دارد و سبب ایجاد خروپف شدید میشود. این ماده حتی میتواند باعث تحریک حرف زدن در خواب شود. از مصرف نوشیدنیهای کافئین دار چند ساعت قبل از خواب دوری کنید تا خواب خوبی داشته باشید و از حرف زدن در خواب جلوگیری کنید.
دفتر خاطرات خواب داشته باشید
در طول یک دوره 2 هفته ای، زمان رفتن به رختخواب و زمانی که از خواب بیدار میشوید، ساعتی که داروهای خود را مصرف میکنید، یا ساعتی که ورزش میکنید، از زمان خوردن غذا و آنچه میخورید یادداشت برداری کنید. همه چیز و هر چیزی که فکر میکنید ممکن است به هر نحوی خواب شما را تحت تاثیر قرار دهد را یادداشت کنید. به این ترتیب میتوانید سبک زندگی خود را تجزیه و تحلیل کنید. آن وقت شاید مواردی را دریابید که میتوانند به راحتتر خوابیدن شما کمک کند. اگر در نهایت برای رفع اختلال خواب خود نیاز به مراجعه پزشک داشته باشید، این دفترچه خاطرات خواب میتوانند به روند بهبود تان کمک کند.
کاهش استرس
استرس عامل بزرگی در زندگی اکثر افراد است. ما مسئولیتهای زیادی داریم و گاهی اوقات زندگی ممکن است باب میل ما پیش نرود. سعی کنید قبل از خواب موضوعات استرس زا را کاهش دهید و یک ساعت قبل از خواب محیطی آرام ایجاد کنید. نور و لامپها را کم کنید، کتاب بخوانید، چای بنوشید یا همسرتان را در آغوش بگیرید.
حرف زدن در خواب؛ مدیتیشن
حتما میدانید که مدیتیشن ذهن را آرام میکند و افکار شما را تحت کنترل میآورد. با مدیتیشن میتوانید حرف زدن خود در خواب را کاهش دهید. مدیتیشن با گذشت زمان تغییرات موثری ایجاد میکند. بنابراین هیچ وقت آن را فراموش نکنید.
موسیقی آرامش بخش
راه دیگر برای آرام کردن ذهن و بدن گوش دادن به موسیقی آرامش بخش در هنگام خواب است. هیچ قرص جادویی یا حتی هیچ برنامه درمانی برای صحبت کردن در خواب وجود ندارد، اما با امتحان یکی یا همه این موارد میتوانید این اختلال را درمان کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر چنین اختلالی برای شما بسیار کم پیش میآید، جای نگرانی نیست. اما اگر در خواب حرف زدن باعث بی خوابی شما میشود حتما با پزشک مشورت کنید. با متخصص خواب صحبت کنید، عادات و الگوهای خواب و زندگی خود را ارزیابی کنید. اگر صحبت کردن در خواب در واقع با یک اختلال خواب شناخته شده مانند آپنه خواب یا اختلال رفتار خواب REM مرتبط باشد، پزشک یک برنامه درمانی تجویز خواهد کرد.
حرف زدن در خواب؛ کلام پایانی
در صورتی که شروع صحبت در خواب ناگهانی و همراه با حرکات فیزیکی خشونت آمیز باشد، باید با یک متخصص مشورت کنید. همچنین اگر حرف زدن شما آنقدر بلند است که هر شب همسرتان را بیدار میکند، به پزشک مراجعه کنید. صحبت کردن در خواب خطرناک نیست و معمولا دلیلی برای نگرانی ندارد. حتی ممکن است حرفهای شما در خواب باعث سرگرمیهمسر شما شود. اگر میخواهید روز بعد حرفهای خود را بشنوید از او بخواهید آن را ضبط کند. حتما از شنیدن آن هر دو به خنده خواهید افتاد.
صحبت کردن در خواب چیزی نیست که واقعا نگران کننده باشد. داروهای خیلی کمی برای درمان خواب آلودگی وجود دارد و زیرا این وضعیت خطرناک نیست. اما اگر حرف زدن چرخه خوابتان را مختل میکند، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. اگر محرکهای صحبت کردن در خواب شما کم خوابی یا استرس زیاد است. بهتر است از آنها دوری کنید تا خوابی آرام داشته باشید. همچنین خواب پریشی نیز به خودی خود محو میشود.
لینکهای مرتبط
۲ محبوب ترین حالت خوابیدن و تاثیرات آنها بر سلامت بدن
تست شخصیت شناسی براساس نوع خوابیدن: عادت خواب تان از رابطه شما میگوید!
۱۳ کاری که هرگز نباید در رختخواب انجام دهید
۴ مهمترین فواید خوابیدن روی زمین بر سلامت بدن
عوارض جانبی خوابیدن با گوشواره: آیا خوابیدن با گوشواره خطر دارد؟
۷ برترین فواید خوابیدن روی زمین برای سلامتی که نمیدانستید