پاندمی زمانی رخ میدهد که یک بیماری در سراسر جهان شیوع پیدا کند. در حال حاضر کووید-۱۹ نوعی بیماری جهانگیر محسوب میشود. هرچند، این اولین بار نیست که یک بیماری جهانی شدهاست. در این نوشتار با برخی از مرگآورترین پاندمیها آشنا خواهیم شد.
۱۰. جذام، قرون وسطی
جذام نوعی بیماری کند پیشروندهی باکتریایی که در اروپای قرون وسطی جهانگیر شد. گفته میشود که در آن دوران ۱۹هزار خانه مخصوص قرنطین جذامیها که «اجساد زنده» نامیده میشدند، در اروپا وجود داشت.

۹. آنفولانزای روسی (۱۸۸۹-۱۸۹۰)
این بیماری که سال ۱۸۸۹ در بخارا شروع شد و بزرگترین پاندمی قرن ۱۹ بود، حدود یک میلیون انسان را در سراسر جهان به کام مرگ کشید.

۸. سومین پاندمی وبا (۱۸۵۲-۱۸۶۰)
از میان هفت شیوع وبا، سومین شیوع که ۸ سال طول کشید، مرگآورترین بود. این پاندمی در هند شروع شد و جان ۲۳هزار تن را فقط در بریتانیا گرفت.

۷. آبله (۱۵۲۰)
به مدت چند قرن، آبله مایه دردسر اروپا و آسیا بود. اما سال ۱۵۲۰ بود که این بیماری جهانگیر شد و جان میلیونها انسان را گرفت. گفته میشود که جمعیت ۱۱ میلیون مکزیک در اثر این بیماری به ۱ میلیون کاهش یافت.

۶. طاعون آنتونین (۱۶۵-۱۸۰)
یکی از مرگآورترین و قدیمیترین پاندمیهای تاریخ، شیوع طاعون آنتونین است که از آسیای صغیر شروع شد و حدود ۵ میلیون نفر را به کم مرگ کشید. گفته میشود که در نقطه اوج این بیماری، آمار تلفات روزانه ۲۰۰۰ تن بود.

۵. آنفولانزای آسیایی (۱۹۵۷-۵۸)
دومین پاندمی مهم آنفولانزا در قرن بیستم بود که سبب مرگ بیش از یک میلیون انسان شد.

۴. طاعون (۱۶۶۵-۶۶)
دومین پاندمی طاعون سبب شد که رهبران تمام اماکن عمومی را تعطیل کنند. لندن ۱۵ درصد از جمعیت خود را در اثر این شیوع از دست داد.

۳. مرگ سیاه (۱۳۴۷-۵۱)
یکی از مرگآورترین پاندمیهای تاریخ مرگ سیاه (نوعی طاعون) است که از چین شروع شد و به سرعت به کل جهان رسید. فقط در اروپا، پنج میلیون نفر در اثر این پاندمی جان باختند.

۲. سومین پاندمی طاعون (۱۸۵۵-۱۹۶۰)
سومین پاندمی طاعون از چین شروع شد و جان ۱۲ تا ۱۵ میلیون تن را گرفت.

۱. آنفولانزای اسپانیایی (۱۹۱۸-۱۹۲۰)
مرگآورترین پاندمی آنفولانزا حدود ۳/۱ جمعیت جهان یا حدود ۵۰۰میلیون تن را مبتلا کرد. هرچند آمار دقیقی در دست نیست اما گفته میشود که حدود ۵۰ میلیون تن جانشان را در این پاندمی از دست دادند.