شما به عنوان پدر و مادر همواره به حفظ سلامت و امنیت فرزندتان اهمیت میدهید. بنابراین طبیعی است که با شنیدن داستانهایی در مورد نوع جدید کرونا ویروس (Corona) که در چین آغاز شد، نگران باشید که آیا فرزندانتان در معرض خطر هستند یا نه!
ما هر روز خبرهای جدیدی در مورد این ویروس میشنویم؛ اما هنوز هم چیزهای زیادی وجود دارند که نمیدانیم. همین بیاطلاعی است که باعث میشود ترس زیادی داشته باشیم. اما در مورد این ویروس و ویروسهای دیگر اطلاعاتی داریم که به ما کمک میکنند خودمان و فرزندانمان را ایمن نگه داریم.
هرچند در حال حاضر تدابیری برای مقابله با ویروس کرونا اندیشیده شده، اما داشتن آگاهی و دنبال کردن توصیههای مراکز صحی اهمیت زیادی دارد. به علاوه، یادتان باشد که اگر فرزندتان یا عضوی از خانوادهتان سرفه یا تب داشت، بلافاصله دچار هراس نشوید چون احتمال ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا بسیار بالاتر از کرونا است. در حقیقت، آنفولانزا سالانه میلیونها نفر را مبتلا میکند و هزاران نفر را به کام مرگ میکشاند.
حال به عنوان پدر و مادری که قطعا در این شرایط نگرانیهایی داریم، چطور میتوانیم از فرزندنمان در مقابل این ویروس محافظت کنیم؟ این نوشتار پاسخی به همین سوال است!
آیا اطفال به کرونا ویروس (Corona) مبتلا میشوند؟
این ویروس جدید است و هنوز اطلاعات کاملی در مورد تاثیر آن روی اطفال و زنان باردار نداریم. ما میدانیم که آدمها در هر سنی میتوانند به این ویروس مبتلا شوند اما خوشبختانه تا کنون تعداد اطفال مبتلا شده به این بیماری بسیار اندک بودهاست.
نکاتی برای محافظت از اطفال در برابر ویروس کرونا
* دقت کنید که همه در خانه دستشان را بشویند! با استفاده از صابون و آب، به مدت 20 ثانیه (تقریباً به اندازهای که آهنگ الفبا را میخوانید) دستها را شستشو دهید. اگر جایی بودید که آب در دسترس نبود، حتما روی دست فرزندتان محلول ضدعفونیکننده بزنید؛ فقط حواستان باشد که آن را خوب پخش میکنید و همه جای دست از جمله بین انگشتها خوب به این ماده آغشته شوند. قبل از خوردن غذا و میانوعده، بعد از قرار گرفتن در اماکن عمومی و بعد از بودن در نزدیکی فردی که ممکن است بیمار باشد یا بیمار است، دستها باید به دقت شسته یا ضدعفونی شوند.

* عادتهای سالم، مانند خوردن مواد غذایی سالم، ورزش کردن و خواب کافی را تشویق کنید. این روند به تقویت سیستم ایمنی کودک کمک میکند.
* به اطفال بیاموزید که با دستها دهان، چشم یا بینی را لمس نکنند مگر اینکه به تازگی آنها را شسته باشند. البته این توصیه به نظر ساده میرسد اما پایبندی به آن دشوار است. همیشه دستمال همراه داشته باشید و برای پاک کردن دهان و بینی کودک از آن استفاده کنید و سریع آن را دور بیندازید.
* به فرزندانتان بیاموزید که هنگام بیرون رفتن از خانه، سطوح را لمس نکنند. به نظر میرسد دستهای کوچک آنها به طور غریزی همه چیز را پیرامونشان لمس میکنند، بنابراین باید خلاق باشید. مثلا میتوانید وسایلی همراه داشته باشید که فرزندتان در دست بگیرد یا از آنها بخواهید که دستکش بپوشند. بد نیست چند دستمال مرطوب حاوی مواد ضدعفونیکننده با خودتان داشته باشید تا چوکیها، میز و سایر وسایل و سطوح را قبل از استفاده پاک کنید.
آیا دوری از افراد بیمار به معنای ماندن در خانه است؟
علاوه بر مراحل فوق:
* تا جایی که امکان دارد از افراد بیمار دور بمانید. البته این بدان معنا نیست که خودتان را در خانه حبس کنید یا مکتب و کارهای روزانه را به طور کلی کنسل کنید. در نهایت، دور ماندن از کسانی که میکروب قابل سرایت داشته باشند، غیرممکن است. چنانچه در مورد بسیاری از ویروسها صدق میکند، ممکن است افراد مبتلا به ویروس کرونا (Corona) از ابتلا به این بیماری مطلع نباشند. فقط نسبت به علائم افراد پیرامونتان مانند سرفه یا عطسه آگاه باشید. بین خودتان و دیگران فاصلهای را در فضاهای عمومی حفظ کنید (تا حدی که امکان دارد).

* اگر قرار است میزبان عدهای در خانهتان باشید، حقِ (در واقع مسئولیت) این را دارید که از آنها بخواهید اگر بیمار هستند، از آمدن صرف نظر کنند. محلول ضدعفونیکننده را در کنار در منزلتان قرار بدهید و از میهمانان بخواهید که به محض رسیدن از آن استفاده کنند.
* اگر کسی در خانواده شما دچار تب و سرفه شد، باید در خانه بماند. این احتمال وجود دارد که به کرونا ویروس مبتلا نشده باشد، اما هر چه باشد، احتمالاً مسری است. نه تنها ماندن در خانه و استراحت بهترین راه برای اوست، بلکه با سرفه فرزندتان، دیگران را نیز دچار هراس نخواهید کرد.
در صورتی که فرزندمان سرفه و تب دارد، چه اقداماتی انجام بدهیم
اگر فرزندتان دچار تب و سرفه شد، موارد زیر را مد نظر داشته باشید:
* با داکترتان تماس بگیرید و علائم او را گزارش بدهید.
* اگر داکترتان معتقد بود مشکل فرزندتان جدی نیست، موارد زیر را انجام بدهید:
– دقت کنید که آب کافی بنوشد. همچنین خوردن آیس کریم میوهای روش خوبی برای دریافت مایعات است و میتواند گلو درد را نیز تسکین دهد.
* از استامینوفن یا ایبوپروفن برای پایین آوردن تب استفاده کنید. در مورد دوز مناسب برای فرزندتان با داکترتان مشورت کنید.
* برای کاهش گرفتگی گلو از یک دستگاه مرطوبکننده استفاده کنید.
* استفاده از داروهای بدون نسخه ضد سرماخوردگی را در کودکان زیر 6 سال محدود کنید. آنها تاثیر مثبتی ندارند (حتی در اطفال بالای 6 سال) و میتوانند عوارض جانبی هم داشته باشند. در کودکان بالای یک سال، عسل میتواند سرفه را تسکین دهد. از قطرههای آب نمک برای گرفتگی بینی استفاده کنید.

* فرزندتان حتما باید استراحت کند. تماشای تلویزیون یا استفاده از تبلت ابدا ایده خوبی نیست.
در صورت مشاهده علائم هشداردهنده زیر حتما با داکتر مشورت کنید:
– هر گونه مشکل در تنفس
– سرفه شدید که متوقف نمیشود
– تب بالا که با استامینوفن یا ایبوپروفن پایین نمیآید
– خواب آلودگی غیرمعمول
– تحریکپذیری یا دردی که نمیتوانید تسکین بدهید
– امتناع از مصرف مایعات یا هرگونه نشانه کمبود آب بدن (خشکی دهان، نبود اشک در هنگام گریه، ادرار نکردن به مدت حداقل شش ساعت).
در پایان باز هم باید اشاره کنیم که دچار اضطراب نشوید. در چنین شرایطی احتمالا اطلاعات غلط زیادی را خواهید شنید. منابع معتبر را برای به روزرسانی اطلاعاتتان چک کنید، نکات قید شده در این نوشتار را دنبال کنید و در صورتی که هر گونه سؤالی دارید، با داکترتان تماس بگیرید.