حمله بر مسجد امام زمان در منطقه قلعه نجارای خیرخانه پس از حدود 5 ساعت پایان یافته است. برخی از رسانه ها از قول مقامات پولیس افغانستان اعلام کرده که این حمله با کشته شدن مجموع مهاجمان پایان یافته است.
آمار ضد و نقیض
میزان تلفات این حمله ضد و نقیض گزارش شده است. تازه ترین گزارش ها به نقل از منابع در وزارت بهداشت افغانستان، نشان می دهد که بیش از 20 تن کشته و حدود 35 تن زخمی می باشند. اما نجیب دانش سخنگوی وزارت داخله افغانستان در استاتوسی تلفات حمله بر مسجد امام زمان را 10 کشته و 30 زخمی بیان داشته است.
با این حال، جدیدترین آماری که از سوی برخی از خبرنگاران افغان مننتشر شده نشان می دهد که حدود 33 نمازگزار در این حمله کشته شده اند. بلال سروری خبرنگار آزاد افغان در عین حال نوشته که 3 پولیس کشته و 6 تن آن ها زخمی شده اند.
#AFG At least 33 civilians killed.At least 87civilians wounded.3police killed.6police wounded.107 civilians rescued,police&health officials.
— BILAL SARWARY (@bsarwary) August 25, 2017
همزمان با این مجیب مشعل خبرنگار نیویورک تایمز در افغانستان در تویتی به نقل از یکی از نمازگزاران نوشته است که حداقل 20 جسد را این مرد از مسجد بیرون کرده است.
Sayed Hussain, who just came out of the mosque, said he personally helped with evacuation of about 20 dead bodies – many women.
— Mujib Mashal (@MujMash) August 25, 2017
داعش و طالبان
همزمان با این، گروه داعش مسولیت حمله امروز را برعهده گرفته است. این گروه پیش از این نیز مسولیت حملات مشابه بر مساجد شیعیان در کابل و شماری دیگر از شهرهای افغانستان را عهده دار شده بود. در همین حال ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان این حمله را بر مسجد امام زمان محکوم کرده است؛ امری که به باور برخی از آگاهان افغان مضحک می باشد.
امر الله صالح رییس پیشین امنیت ملی و وزیر پیشین دولت در امور اصلاحات امنیتی در تویتی نوشته است که این حمله را طالبان، دوستان و یا همکاران ایدئولوژیک آن ها انجام داده است.
Tlban will deny this.But in reality it is eithr them,their ideology or ideological friends doing it https://t.co/kLjWJYmxLd via @GandharaRFE
— Amrullah Saleh (@AmrullahSaleh2) August 25, 2017
باورها بر این است که حملات شبیه امروز بر مسجد امام زمان تحت عنوان داعش توسط گروه های نظیر حقانی و لشکر طیبه با هماهنگی پاکستان انجام می شود. با آن که مداراکی در این زمینه در دست نیست، اما این امر تبدیل به گفتمان جدی در میان بسیاری از نخبگان افغان شده است.
حاشیه بزرگ
با این حال، حاشیه بزرگ حمله امروز که عمق فاجعه را نشان می دهد و در شبکه های اجتماعی نماد از وضعیت به شدت شکننده کودکان، زنان و در مجموع غیرنظامیان را بیان کرده، عکس کودکی است که نیروهای امنیتی افغان در تلاش نجات او می باشند.
This child is trapped inside a Shiite mosque in northern Kabul where IS attackers are inside. He looks bit confused to whom he must trust! pic.twitter.com/66x8JVgxDU
— Ehsanullah Amiri (@euamiri) August 25, 2017
حملات پیشین
حمله انتحاری امروز در آستانه عید قربان برگزار می شود. این حمله پس از آن صورت می گیرد که اخیرا، گروه داعش مسولیت فاجعه قتل عام میرزاولنگ را برعهده گرفته بود. در آن حمله نیز در منطقه میرزاولنگ سرپل شماری زیادی از هزاره ها قتل عام شدند. طالبان مقصر اصلی این قتل عام پنداشته می شوند. پس از حمله میرزاولنگ بسیاری از نهادها به شمول کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان و نمایندگی سیاسی سازمان ملل یوناما خواهان بررسی موضوع جنایت علیه بشریت و نسل کشی شدند.
اندکی پیش از فاجعه سرپل حمله مشابه بر یکی از مساجد جامع شیعیان در شهر هرات انجام شد که جان 29 تن از نمازگزاران را گرفت و بیش از 60 تن را زخمی ساخت. با آن که آن حمله نیز با محکومیت های گسترده ای ملی و بین المللی مواجه گردید و باعث شد که اشرف غنی تغییراتی را در نیروهای پولیس هرات به میان آورد، اما باعث نگردید که حملات مشابه بعدی پیش گیری و یا متوقف گردد.
VIDEO: TOLOnews reporter Gulabuddin Ghubar reports from the #Kabul mosque attack scene: pic.twitter.com/lMpX9iSZQO
— TOLOnews (@TOLOnews) August 25, 2017
پیش از آن حملات دیگری در کابل از جمله در ماه رمضان امسال بر مسجد الزهرا انجام شد که شماری کشته و زخمی بر جای گذاشت. حملات یک سال اخیر بر مساجد و گردهمایی و امکان مذهبی هزاره ها و شیعیان در افغانستان، نگرانی های زیادی را در باره چگونگی تامین امنیت این اقلیت مذهبی و قومی در این کشور به میان آورده است. اما تا کنون، تدابیر مشخصی در باره محافظت از این امکان و گردهمایی ها از سوی حکومت افغانستان گرفته نشده است.