مقامهای وزارت تجارت و صنایع افغانستان اعلام کرده اند که 167 پیشنهاد در بخشهای مختلف بهبود شاخصهای کسب و کار در افغانستان از سوی شرکت موسوم به «ریفورماتیکس» ارایه شده است.
این مقامها باور دارند که اجرای این طرح می تواند افغانستان را در بهبود عرضهی خدمات و توسعه محیط تجارت کمک کند.
همایون رسا، وزیر تجارت و صنایع افغانستان در نشست شورای عالی اقتصادی افغانستان گفته است که وزارت تجارت افغانستان از چندی بدینسو با شرکت «ریفورماتیکس» که ازطرف صدر اعظم پشین گرجستان ایجاد شده است، در بخش تقویت و افزایش شاخصهای کسب و کار و عرضه خدمات عمومی، بهگونهی مشترک کار میکند.

وزیر تجارت تاکید دارد که افغانستان میتواند با استفاده از تجارب این شرکت و تجربه گرجستان، در بخش مهیا کردن شرایط بهتر تجارت و سرمایه گذاری، عرضهی خدمات بهتر تجارت و سادهسازی طرزالعملهای کاری اقدامهای موثر را روی دست گیرد.
متخصصان شرکت ریفورماتیکس، افغانستان را در ۱۰ شاخص کسب و کار از جمله شروع کسب و کار/تجارت، جواز ساختمانی، دسترسی به برق، ثبت املاک، دسترسی به کریدت/قرضه، حفاظت سرمایهگذاران کوچک، پرداخت مالیات، تجارت بیرون مرزی، اجرای قرارداد و حل و فصل ورشکستگی، مورد ارزیابی قرار داده و برای ایجاد سهولت در راستای بهبود شاخصهای مذکور، برای افغانستان طرح داده است.

شرکت ریفورماتیکس دارای منابع انسانی متخصص است که از زمان تأسیس آن در سال ۲۰۱۲ تا اکنون تحت نظر نخست وزیر پیشین گرجستان مدیریت میشود. این شرکت برای فراهم آوری زمینههای توسعه محیط تجارت دارای تجربههای زیاد بوده که گرجستان را از رده بندی ۱۰۸ به درجه ۸ در شاخص انجام کسب و کار ارتقا داده است.
چالش بیمه
نبود بیمه در بخش سرمایهگذاری در افغانستان همواره یکی از چالشهای بزرگ سرمایهگذاران در این کشور بوده است.

محمد اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان در جلسهی روز گذشتهی شورای عالی اقتصادی افغانستان به وزرای مالیه، اقتصاد و تجارت گفته است که با شرکت ریفورماتیکس روی طرح ایجاد شرکت بیمه به سطح سرمایه گذاری های کوچک و متوسط صحبت کنند.
آقای غنی تاکید کرده است که ” جلب سرمایه گذاریها نیاز به بیمۀ دارد زیرا بدون بیمه و گرانتی، سرمایهگذاری دشوار به نظر میرسد.”

رییس جمهوری افغانستان افزوده است که برای اجرایی شدن پیشنهادات شرکت ریفورماتیکس، در صورتیکه نیاز به تعدیل برخی قوانین، مقرره ها و طرزالعملها باشد موضوع تحت نظر محمدسرور دانش معاون دوم رئیس جمهور و رئیس کمیتۀ قوانین کابینه و نیز از لحاظ فنی در کمیتۀ اقتصادی شورای وزیران بررسی و جهت تصمیم گیری به شورای عالی اقتصادی راجع شود.

قرار است این شرکت در بخش انرژی و افزایش ظرفیت انرژی در افغانستان روی منابع تولید انرژی از قبیل گاز و ذغال سنگ نیز کار کند.
علی اکبر همکار این گزارش بوده است.