کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، می گوید گفتگوهای صلح زمانی به نتیجه می رسد که جوانب گفتگو کننده، با عبور از رویکردهای تمامیتخواهانه، واقعیتهای متنوع و متکثر افغانستان را به رسمیت بشناسند و این تنوع را با شکلدهی هیأتی متنوع و همهشمول بازتاب دهند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر امروز سهشنبه (28عقرب) بانشر اعلامیه ی خواستار تشدید تلاشها، برای آغاز دوباره گفتگوهای صلحِ بین الافغانی شده و گفتگوها را بهترین رویکرد موجود، برای ختم خشونت و خونریزی خوانده است.
این کمیسیون، در اعلامیه خود، جنگ در افغانستان را از جدیترین موانعِ تطبیق قانون و رعایت حقوق بشر خوانده و افزوده است که گزارشهای این کمیسیون نشاندهنده افزایش بیپیشینه و تکاندهنده تلفات افراد ملکی است.
در اعلامیه کمیسیون حقوق بشر امده است که جنگ کنونی، مانع دستیابی شهروندان به خدمات صحی، آموزش و عدالت شده و نیز بر نگرانیهای امنیتی بر حق گشتوگذار، سفر و تشکیل اجتماعات مسالمتآمیز شهروندان اثر گذاشته است.
این کمیسیون خاطر نشان کرده که ادامه منازعه از فرصتهای سرمایهگذاری و کارآفرینی کاسته و به حق دستیابی شهروندان به اشتغال آسیب زده است و نتیجه گفتگوها باید زمینه را برای رسیدگی به این موارد جدی نقض حقوق بشری فراهم کند.
به نقل از اعلامیه کمیسیون حقوق بشر جنگ کنونی به افزایش بیجاشده گان داخلی، مهاجران، افراد دارای معلولیت ناشی از جنگ، کودکان سرباز و بیوهها منجر شده که در خیلی موارد از حقوق اساسی بشری خویش محروماند.
کمیسیون حقوق بشر تاکید کرده که گروههای اسیب دیده از جنگ، نقشی واضح و تعریفشده در روند صلح ندارند و صدای منسجمشان از این روند مهم غایب است. دو طرف باید درباره سازوکارهایی روشن، به منظور شمولیت خواستهها و نگرانیهای این گروهها در روند گفتگوها توافق کنند.
این کمیسیون همچنان اعلان امادگی کرده که به عنوان نهاد بیطرف و غیر سیاسی، در پروسه صلح، نقش واضح و سازنده داشته باشد و بر چگونگی رعایت موازین حقوق بشری و توجه به خواستههای گروههای آسیبپذیر و قربانیان، در مراحل مختلف گفتگوها میان دو طرف، نظارت کند.
کمیسیون حقوق بشر همچنان سهمگیری نهادهای حقوق بشری و مدنی و نمایندگی همه طیفهای متنوع جامعه در روند گفتگوها ضروری دانسته است.