رییس جمهور افغانستان در مراسم گشایش راه لاجورد در هرات، تاکید کرد که با گشایش این راه، مانع بزرگی از سد راه افغانستان برای ارتباط با جهان برداشته شده است.
محمد اشرف غنی که دقایقی پیش در مراسم گشایش راه لاجورد سخن می گفت، خاطرنشان کرد، افغانستان چهار سال پیش از اینکه مرزهایش بسته شود و گرسنه بماند، هشدار دریافت کرده بود، اما اکنون راههای متعددی برای واردات مواد خوراکی و پوشاک دارد و از این هشدار در امان است.
وی تصریح نمود: افغانستان نقطهی وصل است، نه فصل. ما خواهان ایجاد چندین راه اتصالی هستیم و تنها به راه لاجورد خلاصه نمیشود.
رییس جمهور افغانستان خطاب به تاجدان و بازرگانان گفت که حالا نوبت آن هاست تا سهم شان را در این پروژه بزرگ با سرمایهگذاری ایفا کنند.
طرح راه لاجورد در سال 2012 از طرف دولت افغانستان به منظور همکاریهای ترانزیتی، تجارتی و ترانسپورتی میان افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان، گرجستان و ترکیه و به منظور کاهش موانع ترانزیتی و تجارتی و توسعه عملیات مشترک گمرکی بین این کشورها، به عنوان راه بدیل ترانزیتی برای دسترسی به بنادر دریایی ارایه گردید.
این طرح بعد از دو سال مذاکرات تخنیکی میان تیمهای کشورهای یاد شده، در سال 2016 نهایی شد و موافقتنامه آن در سال 2017 میان این کشورها در نشست ریکا امضا شد.
این دهلیز ترانزیتی از بنادر آقینه ولایت فاریاب و تورغندی ولایت هرات شروع و از طریق بندر ترکمن باشی ترکمنستان ادامه و با گذشت از دریای خزر، به باکو پایتخت آذربایجان و سپس به تفلیس پایتخت گرجستان، تا بنادر پوتی و باتومی دریای سیاه و در ضمن از شهر قارص به بنادر استانبول ترکیه و در نهایت به اروپا منتهی میشود.