استفاده از شبکه اجتماعی فیسبوک تنها محدود به لایک کردن و کامنت دادن در زیر نوشتههای دیگران نیست بل که میتواند استفادههای بسیار مفید دیگری نیز داشته باشد. معصومه یک هنرمند جوان افغانستانی است که از صفحه فیسبوک خود برای تامین کتابهای یک کتابخانه در منطقه ای محروم در غرب شهر کابل استفاده میکند.
او از این طریق علاوه بر این که دوستانش را تشویق به اهدای کتاب به این کتابخانه نموده، توانسته حتی آنهایی که در خارج از افغانستان زندگی میکنند را نیز در این کار شریک نماید.
آغاز ماجرا
معصومه حدود دو ماه قبل در صفحه فیسبوک خود از ایجاد یک کتابخانه کوچک برای کودکان شهرک اتفاق در غرب شهر کابل خبر داد؛ منطقه ای محروم در غرب شهر کابل که از بسیاری امکانات ابتدایی زندگی محروم است در حالی که جمعیت زیادی در این منطقه زندگی میکنند.

او از دوستان خود خواسته بود تا کتابهای اهدایی شان را از طریق این کتابخانه به کودکانی برسانند که محرومیتهای مختلف، مانعی در برابر شوق و اشتیاق آنها برای تحصیل و کتاب خواندن نیست.
خانه و کتابخانه
این کتابخانه در بالای کوه و درون خانهی خانواده ای محروم ایجاد شده که دارای 5 فرزند است و تنها یک اتاق دارد؛ اما به گفتهی معصومه ” تمام اعضای این خانواده از داشتن این کتابخانه و شریک کردن کتابها با کودکان همسایهشان با جان و دل استقبال کردند.”
این کتابخانه تنها یک کمد دارد که توسط تعدادی از بچههای محل به بالای کوه حمل شده و حالا در گوشهی اتاقی که دیوارهای گلی و سقفی چوبی دارد خودنمایی میکند.

اهدای کتاب
فراخوان معصومه برای اهدای کتاب به این کتابخانه کودکان با استقبال برخی از دوستان او قرار میگیرد. برخی کتاب هدیه داده اند و برخی هم قول داده اند تا در حد توان شان حمایت مالی کنند.
حالا این کمد چوبی، بیش از 50 کتاب را در خود جای داده است. کتابهایی با موضوعات مختلف برای کودکان که شامل کتابهای قصه، شعر، رسامی، علمی و انگلیسی است.
حالا کودکان این منطقه روزانه دور هم جمع میشوند و در این مکان کتاب میخوانند. کتابهایی که می تواند دریچه ورود آنها به دنیای تازه تری باشد.

فروش تابلوی رسامی
کار معصومه برای تامین کتاب برای این کودکان به همین جا ختم نمیشود. او که از 10 سال قبل به کار طراحی و رسامی مشغول است، در ابتکاری خلاقانه، یکی از تابلوهای رسامی اش را از طریق همین صفحه فیسبوک به فروش گذاشت تا بتواند پول حاصل از فروش آن را برای خرید کتاب اختصاص دهد.
او با گذاشتن عکس این تابلوی هنری، گفته بود که کمترین قیمت آن، 5000 افغانی است و متعلق به کسی خواهد شد که بالاترین قیمت را پیشنهاد کند.
به گفته معصومه، افراد زیادی برای کمک به این کتابخانه، حاضر شدند تا این تابلوی رسامی را بخرند. اما این تابلو به فردی فروخته شده که بالاترین قیمت را پیشنهاد کرده و در خارج از افغانستان زندگی میکند. معصومه در صفحه فیسبوک خود نوشته که فرد خریدار، تابلو را نیز به “یکی از مراکز آموزشی داخل کشور” هدیه نموده است.

با این که معصومه توانسته است از طریق شبکههای اجتماعی مقداری از کتابهای این کتابخانه را تامین کند اما کودکان مشتاق مطالعه در این منطقه، نیازمند کتابخانه ای بزرگتر با کتابهای بیشتری هستند که میتواند با اهدای کتاب یا کمکهای مالی بیشتر مردمی تامین شود.