

جان باختن سالانه نزدیک به ۲۰ هزار بیمار دیابتی در افغانستان
مسوولین صحی از جان باختن سالانه ۱۹هزار ۷۷۳ تن در اثر ابتلا به بیماری دیابت یا شکر در افغانستان خبر داده است.
بیماری شکر یکی از مشکلات عمده صحی در جهان به شماری میرود. بر اساس آمارها، ۴۲۲ میلیون تن در سراسر جهان به این بیماری مبتلا اند و گمان میرود که این رقم تا سال ۲۰۳۵، به ۶۰۰ میلیون تن افزایش یابد.
داکتر ماموسی زیور، معین مالی و اداری وزارت صحت عامه امروز سهشنبه(۲۲ عقرب) در نشست تجلیل از روز جهانی مبارزه با بیماری دیابت گفته است: ” بیماری شکر هشتمین علت مرگ و میر در جهان میباشد. طبق شواهد و مطالعاتی که توسط فدراسون بینالمللی بیماری شکر که در سال ۲۰۱۲ انجام شده است، حدود ۸۴۹ هزار و ۹۲ نفر در افغانستان از این بیماری رنج میبرند که از این شمار، سالانه ۱۹ هزار و ۷۷۳ تن جان خود را از دست میدهند.”
زیور عوامل عمدۀ بیماری شکر را استفاده از غذاهای غیرصحی، عدم فعالیت فیزیکی و اضافه وزن غیرنورمال دانسته است.
او در ادامه تاکید کرده است، نگهداشتن وزن نورمال بدن، ۳۰ دقیقه ورزش روزانه، استفاده از غذاهای با چربی کم و دوری از دخانیات، در کنترول این بیماری نقش مهم و ارزنده دارد.
آغاز عملیات نظامی در شاهراه کابل ـ قندهار و اعزام صدها سرباز به سوی جاغوری و مالستان
سخنگوی والی غزنی از آغاز یک عملیات نظامی در شاهراه کابل- قندهار در مربوطات این ولایت و اعزام صدها سرباز به سوی شهرستانهای جاغوری و مالستان خبر میدهد.
عارف نوری به خبرگاری آوا گفته که امروز نیروهای امنیتی عملیاتی را زیر نام «تندر ۴» در شاهراه نمبر ۱ کابل – قندهار در مربوطات غزنی آغاز کردهاند که هدف از آن، تامین امنیت بهتر این شاهراه مهم است.
همچنین به گفته سخنگوی والی غزنی، امروز صدها سرباز شامل قطعات خاص پولیس و اردو به منظور رفع تهدیدات امنیتی به سوی شهرستانهای جاغوری و مالستان حرکت کردهاند.
این در حالی است که برخی نمایندگان و شهروندان ولایت غزنی با انتقاد میگویند که نیروهای اعزامی به مالستان و جاغوری، تا به حال اجازه جنگ را ندارند و طالبان به همین دلیل در حال پیشروی اند.
داکتر عبدالله حضور در تکت انتخابات ریاست جمهوری دیگران را رد کرد
رییس اجرایی حکومت افغانستان در یک نشست مشورتی که امروز سهشنبه (۲۲ عقرب) در قصر سپیدار برگزار شده، در آستانه اعلام جدول زمانی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور، حضور در تکتهای انتخاباتی دیگران را رد کرده است.
دکتور عبدالله گفته است: “این را به صراحت میگویم که من در پروگرام کسانی که از نظر فکری با ما همخوانی ندارند، شامل نخواهم بود؛ چرا که معلوم نیست پروگرام اینان به کجا منتهی خواهد شد.”
او پیش از این تلویحا گفته بود که در انتخابات آینده، معاون کسی نخواهد شد.
رییس اجرایی حکومت افغانستان در عین حال تأکید کرده که لازم است شخصی از “حوزه جهاد و مقاومت” کاندیدای ریاست جمهوری آینده باشد و به گفته او، وقتی کسی از حوزه مقاومت وارد میدان نشود، نسبت به سرنوشت مردم بیاعتنا نخواهد بود.
وی هشدار داد، اگر کسانی بخواهند مردم را به آدرسهای دیگر ببرند، مردم مانعشان خواهد شد.
عبدالله همچنین اذعان کرد که اگر موافقتنامه حکومت وحدت ملی اجرا میشد، کشور امروز در چنین وضعیت بدی قرار نمیداشت و ناامنی و فضای بیاعتمادی به وجود نمیآمد.
او اعتراف کرد که در طول تصمیمگیریهای چهار ساله گذشته، برخی اشتباهات صورت گرفته و همچنین گاهی مطالبات برخی از مجموعهها را به خاطر “مصالح اصلی مردم”، نادیده گرفته است.
با این حال، آقای عبدالله تصریح کرد: “یک عده چهار- پنج نفری ادعا میکنند که کل کار را ما کردهایم و ریاست اجرائیه را ما ایجاد کردهایم. در روزهای آینده با این عده هم بحث میکنم؛ اما مرجع اصلی تصمیمگیری تودههای مردم خواهد بود”.
او در ادامه گفت: “کسانی میگویند باید داکتر عبدالله کنار برود، چرا که نوبت ماست. به اینان میگویم، اگر نوبت شماست، چرا در میدان نمیآیید: دا گز دا میدان”.
محقق: راه پایان جنگ ارتقای جاغوری به ولایت و ایجاد یک قطعه بزرگ ارتش است
معاون دوم ریاست اجرایی حکومت افغانستان در اظهاراتی در مورد حملات طالبان و درگیریهای اخیر شهرستانهای ارزگان خاص، جاغوری و مالستان، راهحل پایان جنگ را ارتقای شهرستان جاغوری به ولایت و ایجاد یک قطعه بزرگ ارتش در این منطقه عنوان کرده است.
محمد محقق در گفتوگو با آریانا نیوز خاطرنشان کرده که طالبان در حمله به شهرستانهای جاغوری و مالستان با دوربین های شببین و سلاحهای پیشرفته مجهز بوده و این مساله باعث پیچیدگی نبرد و در برخی مناطق، باعث شکست نیروهای امنیتی و محلی شده است.
او گفته است: «قطعاتی که طالبان به جنگ جاغوری، مالستان و ارزگان خاص بسیج کردهاند، شامل قطعه سرخ طالبان میشود که دارای سلاحهای پیشرفته مانند لیزر، دوربیندار، سنایپر، توپ سرشانهای و راکت است».
افغانستان خواستار افزایش بورسیههای تحصیلی ترکمنستان شد
وزیر تصحیلات عالی افغانستان با سفیر ترکمنستان در کابل دیدار و گفتگو کرده و خواهان افزایش تعداد بورسیههای این کشور برای دانشجویان شده است.
در یک اعلامیه وزارت تحصیلات عالی افغانستان آمده است، دکتور نجیبالله خواجه عمری در ملاقات با اویزوف خواجه سفر گیدویچ، سفیر ترکمنستان در کابل بر تداوم همکاریها میان دو کشور در حوزه تحصیلات عالی تأکید ورزیده، خواهان افزایش تعداد بورسیههای این کشور برای دانشجویان افغانستان شده است.
خواجه عمری در ادامه با اشاره به ۳۰ بورسیهای که سالانه که ترکمنستان به دانشجویان افغانستان اختصاص داده، گفت، وزارت تحصیلات عالی در تفاهم با وزارت معارف در نظر دارد این بورسیهها را میان ترکمنتباران این کشور و در رشتههای نفت و گاز، انرژی، زراعت، تعلیم و تربیه اختصاص بدهد.
در این دیدار سفیر ترکمنستان در کابل نیز گفته است که برای توسعه بهتر افغانستان و روابط عمیقتر میان دو کشور تلاش میکنند.
وی وعده سپرد که کشورش آماده همکاریهای بیشتر با دولت افغانستان خواهد بود.
افزایش 8 درصدی تولید میوه در ولایت غور
وزارت زراعت افغانستان از افزایش ۸ درصدی تولید میوه در ولایت غور خبر داده است.
این وزارت در یک اعلامیه گفته است، با وجود خشکسالی و در پی تلاشهای وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، میزان تولید میوهایی مانند سیب، زردآلو، چهارمغز، بادام و شفتالو و شماری از میوههای دیگر در ولایت غور در سال روان، بیش از یک تن افزایش یافته است.
عبدالعزیز حلیمیار، رییس زراعت ولایت غور در ادامه گفته است: “تولیدات میوه در سال جاری در غور، مجموعا به ۱۳ هزار و ۴۸۰ تن میرسد که در مقایسه با سال پار، بیش از یکهزار و ۸۷ تن، یعنی هشت درصد افزایش را نشان میدهد.”