سردرد یک بیماری شایع است که آدمهای زیادی با آن مواجه میشوند.
چندین نوع سردرد وجود دارد که سردردهای تنشی شایعترین نوعِ آنها است. سردردهای خوشهای دردناک هستند و میگرن نوعی سردرد متوسط تا شدید است. هرچند داروهای زیادی برای تسکین سردرد در بازار وجود دارد، اما برخی از درمانهای خانگی و طبیعی هم در رفع سردرد بسیار موثر هستند.
در این نوشتار با ۱۰ درمان خانگی برای خلاص شدن از شر این دردسرِ آزاردهنده آشنا خواهید شد.
۱- آب بنوشید
نخوردن آب کافی میتواند مسبب بروز سردرد باشد. در حقیقت مطالعات زیادی اثبات کردهاند که کم شدن آب بدن به صورت مزمن، یکی از دلایل شایع بروز میگرن و سردردهای تنشی است. به علاوه ثابت شده که نوشیدن آب میتواند سردرد را در افراد دچار کمآبی تسکین بدهد.
۲- مصرف غذاهای حاوی هیستامین را کاهش بدهید
هیستامین مادهای شیمیایی است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد و نقش مهمی در سیستم ایمنی، گوارش و عصبی ایفا میکند. این ماده در برخی مواد غذایی مثل پنیر، آبجو، شراب یا گوشتهای فرآوری شده نیز وجود دارد. مطالعات نشان میدهند که هیستامین در کسانی که به آن حساسیت دارند، سردردهای میگرنی ایجاد میکند. بنابراین کاهش مصرف این خوراکیها، به افرادی که مکررا سردرد را تجربه میکنند، کمک خواهد کرد.
۳- درمان های خانگی سردرد، از روغنهای گیاهی استفاده کنید
روغنهای طبیعی مثل روغن اسطوخودوس و نعناع فلفلی برای تسکین سردرد بسیار موثر هستند. کافیست مقدار کمی از آنها را روی شقیقهها بمالید. به علاوه استعمال روغن اسطوخودوس روی لب بالا درد میگرن و علائم آن را تسکین میدهد.

۴- کمپرس سرد را امتحان کنید
استفاده از کمپرس سرد روی گردن یا سر، التهاب را کاهش میدهد، هدایت عصب را کند و عروق خونی را منقبض میکند، اثراتی که همه به تسکین سردرد کمک میکنند. برای تهیه کمپرس سرد، یک کیسه ضدآب را با یخ پر کنید و لای حوله بپیچید. بعد آن را پشت گردن، روی شقیقهها یا سرتان قرار بدهید.
۵- چای یا قهوه حاوی کافئین بنوشید
نوشیدن دمنوشهایی که کافئین دارند، مثل قهوه یا چای، نیز میتواند سردرد را تسکین بدهد. کافئین خلق و خوی را بهبود میدهد، سطح هوشیاری را بالا میبرد و عروق خونی را منقبض میکند، و همه اینها میتوانند تاثیر مثبتی روی سردرد داشته باشند. به علاوه کافئین اثربخشی داروهای مسکن مثل ایبوبروفن و استامینوفن را افزایش میدهد.
۶- درمان های خانگی سردرد، چای زنجبیل بنوشید
ریشه زنجبیل حاوی ترکیبات مفیدی از جمله آنتیاکسیدانها و مواد ضد التهابی است.
یک مطالعه روی ۱۰۰ فرد مبتلا به میگرن مزمن نشان داد که ۲۵۰ میلیگرم پودر زنجبیل اثری مشابه با سیماتریپتان دارد که نوعی داروی میگرن است. به علاوه زنجبیل حالت تهوع را که یکی از علائم همراه با سردردهای شدید است، تسکین میدهد.
۷- ورزش کنید
یکی از سادهترین راهها برای درمان سردرد مکرر و کاهش شدت آن داشتن فعالیت بدنی است.
به عنوان مثال، یک مطالعه روی ۹۱ نفر نشان داد که ۴۰ دقیقه ورزش روی دوچرخه ثابت، سه بار در هفته میتواند بیش از تکنیکهای آرامش روی تسکین سردرد موثر باشد.

۸- منیزیوم مصرف کنید
منیزیوم یک ماده معدنی بسیار مهم است که برای بسیاری از عملکردهای بدن ضرورت دارد، از جمله کنترل قند خون و انتقال عصبی. جالب است که ثابت شده، این ماده معدنی برای تسکین سردرد هم موثر و هم بدون خطر است. مطالعات ثابت کردهاند که کمبود منیزیم در افرادی که سردردهای میگرنی را تجربه میکنند شایعتر است
9- درمان های خانگی سردرد، خواب کافی داشته باشید
کمبود خواب، میتواند تاثیر زیادی روی اوضاع سلامتیتان داشته باشد و حتی در بعضی آدمها سردرد ایجاد میکند.
به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که افراد دچار کمخوابی بیش از بقیه در معرض تجربه سردرد هستند.
هرچند، بیش از اندازه خوابیدن نیز میتوانند سردرد ایجاد کند. بنابراین داشتن خواب کافی و مناسب، تاثیر زیادی در پیشگیری از سردردها دارد.
روغن معطر اوکالیپتوس- ۱۰
روغن معطر اوکالیپتوس از دیگر روغنهای معطری است که میتوانند سردردهای سمج را درمان کنند. این روغن دارای ویژگیهای خلطآوری (اکسپکتورانت)، ضد التهابی، و ضد درد است؛ از این رو، روغن اوکالیپتوس به عنوان درمان ایدهآلی برای سردرد به شمار میرود.
مواد لازم:
الف. ۵ تا ۶ قطره روغن معطر اوکالیپتوس
ب. یک کاسه پر از آب داغ
روش انجام:
الف. کمی از این روغن معطر را در کاسهی آب داغ بریزید و اجازه دهید کاملا در آن حل شود.
ب. سر، گردن، و شانههایتان را با یک حوله بپوشانید و روی کاسه خم شوید.
پ. دستکم به مدت ۵ دقیقه بخار روغن اوکالیپتوس را استنشاق کنید تا از گرفتگی بینی و سینوسها خلاص شوید.
در صورت بازگشت سردرد این کار را تکرار کنید. این فرایند به باز شدن سینوسهای مسدود کمک میکند و بنابراین باعث تسکین سردرد میشود.
۱۱. روغن معطر رزماری
در میان درمان های خانگی سردرد، روغن معطر رزماری با خواص طبیعی ضد درد و ضد التهابیاش برای درمان سردرد بسیار مفید است. این یک روغن معطر ملایم و تسکین دهنده است که میتواند به سرعت درد را آرام کند. این ۱۰ ماده خوراکی نیز به مبارزه با التهاب در بدن کمک میکنند.
مواد لازم:
۲ تا ۳ قطره روغن معطر رزماری
روش انجام:
الف. خیلی ساده چند قطره روغن معطر رزماری را روی کف دستهایتان بریزید و به آرامی رو به روی بینی و دهانتان بگیرید.
ب. به مدت ۳۰ ثانیه عمیقا دم و بازدم انجام دهید.
نکته مهم: اگر تماس مستقیم دستتان با این روغن معطر بسیار نگرانتان میکند، میتوانید تکهای پنبه یا یک دستمال را به این روغن آغشته کنید و ۳۰ تا ۴۵ ثانیه روی دهان و بینیتان نگه دارید.
۱۲. روغن لیمو برای درمان سردرد
روغن لیمو به خاطر رایحهی تند و شادابکنندهاش بارها و بارها ثابت کرده است میتواند در درمان سردردهای وحشتناک تاثیر فوقالعادهای داشته باشد. این روغن معطر رقیق که رنگ زرد مایل به سبز کدری دارد برای درمان سرماخوردگی، گلودرد، استرس، افسردگی، کمبود انرژی، و خستگی مفرط مفید است.
مواد لازم:
الف. ۸ تا ۱۰ قطره روغن معطر لیمو
ب. دستگاه بخور
روش انجام:
برای رفع سردردتان خیلی ساده با استفاده از دستگاه بخور این روغن را در سراسر شب در فضای اتاقتان پخش کنید تا از گرفتگی بینی و سردرد خلاص شوید.
۱۳. دمنوش رزماری با آویشن یا مریم گلی
آغاز روز با نوشیدن یک فنجان دمنوش رزماری مسلما گزینهای عالی برای به زانو درآوردن سردردهای ضربانیتان خواهد بود.
گیاه رزماری دارای خواص ضد التهابی است که میتواند دردتان را آرام کند. مریم گلی نیز دارای خواص آنتیبیوتیکی و آنتیاکسیدانی است؛ همچنین آویشن هم خواص ضد ویروسی، ضد قارچی، و آنتیبیوتیکی دارد. با نوشیدن این دمنوش به عنوان یکی ازدرمان های خانگی سردرد، نه فقط احساس شادابی میکنید و آب بدنتان تامین میشود، بلکه همچنین در خواهید یافت که سردردتان از بین رفته یا بسیار کاهش یافته است. سایر آنتی بیوتیک های بسیار موثر را نیز بشناسید!
مواد لازم:
الف. یک مشت برگ رزماری
ب. یک مشت برگ آویشن یا مریم گلی
پ. آب
ت. شیرینکننده به دلخواه خودتان
روش انجام:
الف. برای انجام این درمان سردرد، این گیاهان دارویی را برای حدود ۲ دقیقه در آن جوش بریزید. این جوشانده را صاف کنید و مادهی شیرینکنندهتان را به آن اضافه نمایید. روزانه ۲ تا ۳ فنجان از این دمنوش گرم گیاهی نوش جان کنید تا به نتیجهی دلخواهتان برسید.
۱۴. چای ریحان و عسل
با مصرف ریحان درمان سردردهای تنشی را میتوان به صورت موثر کرد. این گیاه دارویی اعصابتان را آرام و راحت میکند و در مبارزه علیه سردردهای سمج به شما کمک مینماید. لیمو و عسل میتوانند تندی ریحان را از بین ببرند و برای آرامش بدنتان نیز مناسب هستند.
مواد لازم:
الف. مقداری برگ ریحان
ب. آب داغ
پ. چند قطره روغن لیمو
ت. ۱ قاشق چای خوری عسل
روش انجام:
الف. برگهای ریحان را در یک فنجان آب جوش بریزید و اجازه دهید چند دقیقه در آن خیس بخورد.
ب. این دمنوش را صاف کنید تا جوشانده و عصارهی آن را به دست بیاورید.
پ. روغن لیمو و عسل را به دمنوشتان اضافه نمایید.
ت. این دمنوش را گرم بنوشید. توصیه میشود روزانه دو تا سه فنجان از این دمنوش میل بفرمایید.
۱۵. چای بابونه
چای بابونه حاوی ترکیباتی است که به کاهش درد و آرامش ذهنتان کمک میکنند. بیسابولول موجود در این دمنوش دارای خواص ضد التهابی و ضد میکروبی است. استفاده از این دمنوش راه درمانی شگفتانگیزی برای میگرن به شمار میرود.
مواد لازم:
الف. ۱ کیسه چای بابونه
ب. آب داغ
پ. ۱ قاشق چای خوری عسل
روش انجام این درمان خانگی سردرد:
الف. کیسهی چای بابونه را در یک فنجان آب داغ قرار دهید. اجازه دهید چای بابونه به مدت ۱۰ دقیقه در آب داغ دم بکشد.
ب. عسل را به دمنوشتان اضافه کنید و خوب به هم بزنید. البته افزودن عسل به دمنوش اختیاری است.
پ. در محیط آرام و بدون سر و صدایی با آرامش استراحت کنید و این دمنوش را به صورت داغ و آهسته بنوشید.
۱۶. سرکه سیب
سرکه سیب به تدریج درصد بزرگی از درمانهای خانگی را به خود اختصاص داده است، زیرا این مادهی خوراکی پر خاصیت دارای خواص ضد التهابی، ضد درد، ضد باکتری، و ضد قارچی است. مصرف روزانهی سرکه سیب تعادل اسیدی و قلیایی بدن را تضمین میکند. سرکه سیب همچنین در درمان سردردها نیز تاثیر فوقالعادهای دارد.
مطلب مرتبط: ۷ مسکن طبیعی شگفت انگیز که می توانند جایگزین داروهای شیمیایی باشند!
مواد لازم:
الف. ۲ قاشق چای خوری سرکه سیب
ب. یک لیوان آب گرم
روش انجام:
فقط کافی است روزانه یک لیوان آب گرم را به همراه ۲ قاشق چای خوری سرکه سیب حداقل سه مرتبه بنوشید.
نکته: همچنین میتوانید از روش بخور نیز استفاده کنید؛ به این ترتیب که سرکه سیب و آب را به مقدار مساوی در یک ظرف بجوشانید و بخارات آن را استنشاق نمایید.
۱۷. زنجبیل
زنجبیل حاوی ترکیباتی نظیر گینجرول، شوگاول، پارادول، و زینگرون است که خواص آنتیاکسیدانی و ضد التهابی دارند. زنجبیل همچنین باعث تحریک انقباض ماهیچهها میشود. تمام این عوامل دست در دست هم میدهند تا این خوراکی پر خاصیت را به دارویی سریع و موثر برای خلاصی از شر سردردها تبدیل کنند.
مواد لازم:
الف. ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری پودر زنجبیل خشک
ب. آب
روش انجام:
الف. پودر زنجبیل را با آب مخلوط کنید و از آنها خمیر تهیه نمایید. این خمیر را روی پیشانیتان بمالید و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید.
نکته: همچنین میتوانید پودر زنجبیل را داخل آب داغ بریزید و بخارات آن را استنشاق کنید.
۱۸. درمان های خانگی سردرد؛ بادام
بادام سالیسین دارد که به عنوان آسپیرین طبیعی عمل میکند و دردتان را کاهش میدهد. بادام همچنین حاوی منیزیوم است که معمولا بیماران مبتلا به میگرن با کمبود آن مواجه هستند. دفعهی بعد که به سردرد دچار شدید، فقط کافی است مقداری بادام بخورید تا به سرعت دردتان کاهش یابد.
مواد لازم:
الف. یک مشت بادام (خام یا بو داده)
روش انجام:
الف. هر وقت احساس کردید سرتان درد میکند، یک مشت بادام نوش جان کنید.
ب. در صورتی که بادام را در اولین لحظاتی که احساس سردرد به سراغتان میآید، میل نمایید، بیشترین تاثیر را خواهد داشت.
احتیاط: اگر مبتلا به میگرن هستید، پیش از مصرف بادام مطمئن شوید خودِ این خوراکی باعث تحریک میگرنتان نمیشود.
۱۹. مصرف روغن ماهی
روغن ماهی حاوی اسیدهای چرب امگا۳ است که به طور گستردهای به خاطر خواص ضد التهابیاش شهرت دارد. مصرف مرتب این روغن پر خاصیت از شدت و دفعات میگرنها میکاهد.
مواد لازم:
الف. ۱۰۰۰ میلیگرم مکمل روغن ماهی
روش انجام:
الف. روزانه یک عدد قرص مکمل روغن ماهی مصرف کنید.
ب. مصرف این مکمل را به مدت ۲ هفته ادامه دهید تا برای مدت طولانی از شر میگرن خلاص شوید.
احتیاط: زنان باردار، زنان شیرده، و کودکان قرصهای مکمل روغن ماهی را فقط باید تحت نظارت پزشک مصرف کنند.
۲۰. نمک
در میان انواع نمک، نوع نمک صورتی هیمالیا کاملترین نوع نمکها و بسیار غنی از مواد معدنی و الکترولیتها است. این نمک باعث ذخیرهسازی مجدد الکترولیتها در بدن میشود و از شدت سردردها میکاهد. این نمک همچنین باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن و افزایش سطح انرژی نیز میشود.
مواد لازم:
الف. ۱ قاشق چای خوری نمک هیمالیا (که به آن سنگ نمک هم میگویند)
ب. ۱ عدد لیمو
پ. یک لیوان آب
روش انجام:
الف. آب لیمو را به طور کامل در یک لیوان آب بچلانید.
ب. مقداری نمک هیمالیا را به محلول آب و آب لیمو اضافه کنید و خوب به هم بزنید. این محلول را نوش جان کنید.