گوهر واقعی کسی است که توانایی گوش دادن به سخنان مردم را بدون هرگونه قضاوت یا انتقاد داشته باشد. در واقع، خیلی کم پیش میآید کسی را پیدا کنید که از ویژگی های یک شنونده خوب بهره مند باشد؛ به طوری که بتواند ساکت بنشیند و به صحبتهای طرف مقابل که مملو از شکایت و شکوه است گوش فرادهد. یک شنونده خوب با درک عمیق احساسات دیگران، فردی صبور و مهربان است. ما در این مطلب میخواهیم به شما کمک کنیم تا بتوانید با عادات یک شنونده خوب آشنا شوید و در صورت تمایل این ویژگیها را در خودتان نیز پرورش بدهید.
او روی صحبت طرف مقابل تمرکز میکند
شنوندگان فوق العاده خوب تمام توجهشان را به گوینده معطوف میکنند. آنها اجازه نمیدهند هیچ عامل حواس پرتی مانع برقراری تماس چشمی آنها شود یا باعث شود که نتوانند صحبت طرف مقابل را به طور کامل بشنوند.
عادت یک شنونده خوب این است که همه کارها را کنار میگذارد تا شما صحبت کنید بدون این که صحبت شما را قطع کند. این افراد روی کلمات، لحن، زبان بدن و احساسات گوینده تمرکز میکنند تا پیام حرفهای او را به خوبی درک کنند.

سوالات باز میپرسد
شنوندگان خوب سوالات باز میپرسند. با این کار آنها گوینده را تشوق میکنند تا در مورد احساسات و افکارشان توضیح دهد. آنها سوالاتی میپرسند که به جوابی بیش از یک پاسخ ساده بله یا خیر نیاز دارد. این عادت به آنها کمک میکند تا درک عمیقتری از دیدگاه گوینده به دست آورند و فضایی از اعتماد ایجاد کنند.
هرگز قضاوت نمیکنند
یکی از بهترین ویژگی های یک شنونده خوب، قضاوت نکردن اوست. هیچ شنونده فوق العادهای مخاطبش را قضاوت یا پیشداوری نمیکند. او با قبول اینکه عقاید، ارزشها و باورهای هر انسانی متفاوت است، به خود اجازه نمیدهد در مورد دیگران حرفی بزند یا قضاوتی بکند.
این ویژگی نیز باعث ایجاد فضایی امن بین شنونده و گوینده میشود، تا او بتواند بدون هیچ ترسی از انتقاد یا طرد شدن، آزادانه احساسات و افکارش را به زبان بیاورد.
از عادات شنونده خوب، خلاصه کردن شنیدههاست
شنوندگان خوب آنچه را از گوینده میشنوند خلاصه میکنند و یک بار دیگر بازگو میکنند. این کار به آنها کمک میکنند تا نه تنها نشان دهند که همه حواسشان پی صحبتهای مخاطب بوده، بلکه باعث میشود، در صورت لزوم بتوانند، راهحل مناسبی ارائه دهند. اینگونه از بروز هر نوع سوء تفاهمی جلوگیری میکنند.

شنونده خوب، همدلی بلد است
او خود را به جای دیگران قرار میدهند و عواطف، احساسات و تجربیات فرد را تصدیق میکنند. یک شنونده خوب احساسات فرد مقابلش را تایید میکند و همچنین حمایتش میکند. این عادت به او در ایجاد روابط قویتر و مستحکمتر کمک میکند تا با اطرافیانش و کسانی که به او علاقه دارند، همدلی کند.
آنها از کلمات تشویق کننده استفاده میکنند
فراموش نکنید وقتی مخاطب شما در حال صحبت است، از کلمات دلگرم کننده استفاده کنید. تایید حرفهایی یا استفاده از کلماتی که نشان میدهد آنها را درک میکنید، باعث میشود او را ترغیب کنید تا بیشتر صحبت کند و با شما درد و دل کند.

گاهی با او همراهی میکنند
از عادات یک شنونده خوب میتوان به همراهی آن ها با مخاطب اشاره کرد. یک شنونده سعی میکند با تاکید یا تکرار بعضی عبارت طرف مقابلشان را مجبور به صحبت کنند. مثلا می گویند: “پس این اواخر خیلی سختی کشیده اید.” همین یک جمله کافی است تا او به مکالمه اش ادامه بدهد. تکرار چنین جملاتی منجر به ادامه گفتگو و بیان احساسات و افکار مخاطب طرف مقابلتان میشود.”
شفاف سازی میکنند
گاهی همه ما بدون این که فکر کنیم، بعضی موضوعات را حل نشده رها میکنیم. یک شنونده خوب اما این کار را نمیکند. شنونده خوب وقتی با موضوع مبهمی رو به رو میشود، در مورد آن دوباره سوال می پرسد، مثلا میگویند “می شود در این مورد بیشتر توضح بدهی؟” این روش نه تنها میتواند به روشن شدن موضوع به شنونده کمک کند، بلکه حتی مخاطب نیز ممکن است متوجه نکته مهمی شود که از آن چشم پوشی کرده است. با جستجوی بیشتر، می توانید به آن ها کمک کنید تا این نکات را برای خودشان نیز روشن کنند.
