کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در پیوند به شکنجه و به آب انداخته شدن مسافران افغانستانی در مرز ایران، از کمیشنری عالی حقوق بشر و کمیشنری عالی پناهندگان ملل متحد خواسته که یک هیأت حقیقت یاب مشترک از سوی دولت افغانستان، دولت ایران و نهادهای حقوق بشری مربوط به سازمان ملل تشکیل شود.
کمیسیون حقوق بشر، روز یکشنبه(۱۴ثور) در یک اعلامیه مطبوعاتی گفته است: «”بر اساس گفتگو با مقامهای محلی و نجاتیافتگان، به تاریخ 12 ثور، نیروهای امنیتی ایران شماری از مهاجران افغان جویای کار را که میخواستهاند وارد خاک ایران شوند، در منطقه کاریز الیاس ولسوالی گلران ولایت هرات(هممرز با ایران)، دستگیر و پس از لتوکوب و شکنجه، وادار به عبور از رودخانه هریرود میکنند، که در نتیجه، شماری از آنها غرق شده و شماری دیگر خود را نجات دادهاند”.
این کمیسیون حقوق بشری، “برخورد نیروهای ایرانی را نقض آشکار اصول و ارزشهای حقوق بشری، حقوق مهاجران و پناهندگان و تعهدات دولتها به پیماننامههای بینالمللی میداند”.

بنابراین کمیسیون حقوق بشر از دولت، بهویژه وزارت امور خارجه کشور و همچنین کمیشنری عالی حقوق بشر و کمیشنری عالی پناهندگان ملل متحد خواسته است که هیأتی مشترک از سوی دولت افغانستان، دولت ایران و نهادهای حقوق بشری مربوط به سازمان ملل متحد تشکیل شود تا با تحقیقی همهجانبه و دقیق درباره این قضیه، ضمن شناسایی عاملان، جبران خسارت و اجرای عدالت، از استمرار و تکرار چنین برخوردهای فاجعهبار و ناقض حقوق بشری جلوگیری شود.
کمیسیون مستقل حقوق بشر همچنان گفته است که برای تثبیت شمار دقیق غرقشدگان و نجاتیافتگان، به بررسی و دادخواهی ادامه میدهد.
از سویی وزارت خارجه ایران، شکنجه و به آب انداخته شدن شماری از مسافران افغانستان در مرز با آن کشور را رد کرده و گفته که این رویداد در خاک خود افغانستان رخ داده است.
گفتنی است که وزارت خارجه افغانستان نیز پس از انتشار گزارش هایی مبنی بر شکنجه و به آب انداختن شماری از شهروندان کشور از سوی نیروهای مرزی ایران، یک هیئت حقیقتیاب را برای بررسی این موضوع توظیف کرده است.