رییس جمهور غنی می گوید، هیچ نوع تعهدی برای رهایی 5 هزار زندانی طالبان وجود ندارد و او بارها این موضوع را به صورت شفاف با خلیلزاد و مقامات دیگر امریکایی شریک کرده است.
محمد اشرف غنی امروز یکشنبه(11حوت) در یک نشست خبری در کابل گفت: “مردم افغانستان باید اعتماد داشته باشند؛ کسی که رها می شود، دوباره سلاح برنمی دارد و در برابر مردم افغانستان دوباره ایستادگی نمی کند.”
او افزود، اگر طالبان فکر می کند که مردم با آنان است؛ “دا گز دا میدان”؛ بیایند صدای مردم را بشنوند.
غنی تاکید کرد که ساحه بحث میان امریکا و طالبان محدود، اما میان حکومت افغانستان و طالبان وسیع است و هیات بین الافغانی از ارزش های جمهوری اسلامی افغاستان و قانون اساسی نمایندگی می کند و صلاحیت آنان را کابل تعیین می نماید.
او تصریح نمود که صلاحیت هیات گفتگوکننده با طالبان محدود است و تصمیم گیرنده آخر طبق قانون اساسی، پارلمان یا لویه جرگه افغانستان و یا هم نظرسنجی مردم است.
غنی در پاسخ به این که آیا او برای آمدن صلح حاضر است از کرسی خود کنار رود، گفت: “تعیین کرسی من، صلاحیت هیات نیست، من فرد نیستم، من امروز مدافع حقوق طفل افغان، زن افغان و شهروند افغان هستم. اگر جمهوریت وجود نداشته باشد، رئیس جمهور معنایی ندارد.”
رییس جمهور با بیان این که مشارکت به معنی وتوی همدیگر نیست، افزود: “باید وضاحت کامل داشته باشیم که قوه اجرائیه نقش این را دارد تا به یک مسوده موافقت نامه برسد و اگر به خیر افغانستان باشد، پیشنهاد می کنیم تا تصمیم آخری را ملت بگیرد.”
او همچنان تاکید کرده که اگر شفافیت نباشد، موافقت نامه ای که پشت پرده امضا می شود، جنبه عملی اش مشکلات اساسی خواهد داشت و رهایی زندانیان طالب از صلاحیت امریکا نه، بلکه از صلاحیت حکومت افغانستان است.
اشرف غنی تصریح کرد که کاهش خشونت ادامه داده میشود و امید است به آتشبس مبدل شود و افغانستان و جامعه جهانی به این باور هستند که تهدید تروریزم درازمدت است.
او اضافه کرد که تاکنون فضای اعتماد در کشور ساخته نشده و مرجع تعیین و اعلان ریاست جمهوری افغانستان، کمیسیون انتخابات است؛ هیچ کس نمی تواند خود را رییس جمهور نماید و مراسم تحلیف برگزار کند.
غنی در ادامه گفت، طالبان باید از جریان نظامی به جریان سیاسی تبدیل شود و باید بتوانیم در مذاکره به نتیجه برسیم.
به گفته او، مردم افغانستان سر صلح اجماع دارد و سر قیمت صلح اجماع ندارد و باید روی آن بحث شود تا بتوانیم به اجماع دست یابیم.
این در حالی است که روز گذشته توافق نامه صلح میان طالبان و امریکا در دوحه امضا شد که بر اساس آن، میبایست 5 هزار زندانی طالبان تا 10 مارچ و قبل از گفتگوهای بین الافغانی از بند رها شوند.