بنیاد آسیا در تازه ترین نظرسنجی خود برای افغانستان می گوید، شمار کسانی که باور دارند افغانستان در مسیر درست در حرکت است، ۳.۳ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
بنیاد آسیا امروز سهشنبه(12قوس) با نشر نظرسنجی تازه خود که در آن با 17 هزار و 812 تن به صورت مستقیم در حدود یک ماه، از ۱۱جولای تا ۷ آگست سال جاری در ۳۴ ولایت گفتگو شده، گفته است که 88.5 درصد مردم از گفتگوهای صلح میان دولت و طالبان حمایت میکنند.
بنیاد آسیا می گوید که موضوعات بیشتر پرسشهای این نظرسنجی؛ امنیت، انتخابات، حکومتداری، اقتصاد، خدمات اولیه، فساد، جوانان، صلح با طالبان، دسترسی به رسانهها، مهاجرت و نقش زنان و مشارکت سیاسی آن ها بوده است.
بر اساس این نظرسنجی، 64 درصد از مصاحبه شوندگان به این باور اند که ممکن است صلح میان طالبان و حکومت نتیجه بدهد، اما میزان امیدواری به نتایج گفتگوهای صلح در مناطق مختلف افغانستان متفاوت است.

این نظرسنجی نشان می دهد که بیشترین امیدواری به صلح در مناطق شرق و جنوب غرب، به ترتیب حدود 77 و 73 درصد ثبت شده و کمترین امید به نتایج گفتگوهای صلح در مناطق مرکزی کشور است که حدود 39 درصد می باشد.
همچنان در نظرسنجی بنیاد آسیا از اشتراک کنندگان در مورد میزان آگاهیشان از روند صلح نیز پرسیده شده که نزدیک به 78 درصد مردم گفته اند از این گفتوگوها آگاهی دارند و نیز تقریبا حدود نیمی از پاسخ دهندگان گفتهاند که نمایندگی خود را در گفتگوهای صلح احساس میکنند.
پاسخ دهندگان در این نظرسنجی به این سوال “چه موضوعات مهمی است که باید در گفتگوهای صلح حفظ شود؟”، نزدیک به 55 درصد به قانون اساسی فعلی، نزدیک به 54 درصد از دولت مرکزی قوی، 46 درصد به آزادی بیان، 47 درصد به آزادی مطبوعات و نزدیک به 18 درصد نیز به حضور نیروهای خارجی و حقوق زنان اشاره کردند.
بر اساس این نظرسنجی، شماری از مصاحبه شوندگان در پاسخ به این سوال که “کشور به چه سمتی در حرکت است؟” گفته اند افغانستان در مسیر درست در حرکت است. این پاسخ نسبت به سال های گذشته ۳.۳ درصد افزایش را نشان می دهد. ۳۶.۱ درصد گفته اند که افغانستان در مسیر درست در حرکت است. این رقم سال گذشته ق۲.۸ درصد بوده است.
از سوی دیگر، بیش از 58 درصد در این نظرسنجی معتقد اند که افغانستان به سمت نادرست در حرکت است.

میزان افراد خوشبین به وضعیت فعلی افغانستان در این نظرسنجی بعد از سال 2013، به بالاترین سطح آن رسیده که بهبود نسبی امنیت، ادامه بازسازیها، بهبود حکومت داری، بهبود رعایت حقوق زنان و بهبود وضعیت اقتصادی از دلایل این خوشبینی خوانده شده است.
بر بنباد این نظرسنجی، 72 درصد مصاحبه شوندگان بیکاری را مشکل اساسی خود گفته که از این میان 24 درصد زنان بیکاری را یک مشکل بزرگ گفته، 52 درصد تمام پرسش شوندگان علت ترک کشور را بیکاری خوانده و 63 درصد هم در شهرها گفتهاند که بیکاری به گونه روزافزون بیشتر میشود.
بنیاد آسیا از پانزده سال به این سو هر ساله یک ارزیابی از وضعیت افغانستان را بعد از مصاحبه با هزاران نفر در بخشهای مختلف منتشر میکند.