کمیسیون مستقل حقوق بشر میگوید، یافتههای نظارتی این کمیسیون نشان میدهد که در 68 حمله بر روند انتخابات ریاست جمهوری، مخصوصا بر مراکز رأیدهی، 377 غیرنظامی کشته و زخمی شدهاند.
کمیسیون حقوق بشر امروز شنبه(20میزان) با نشر گزارش نظارتی خود از روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری گفته است که این کمیسیون از روند برگزاری انتخابات را توسط 220 تن از کارمندانش، به شمول 74 زن، در 470 مرکز رأیدهی در 23 ولایت به شمول 227 مرکز رأیدهی در ولایتهای کابل، کاپیسا، پنجشیر و پروان نظارت کرده است.
در گزارش این کمیسیون آمده است که در نتیجه نظارت بر روند انتخابات از آغاز تا پایان روند رأیدهی، یک هزار و 260 مورد تخطی، تخلف یا جرم انتخاباتی را ثبت کرده که در این میان، 141 مورد آن جرم انتخاباتی بوده و شامل حمله مسلحانه و تروریستی بر تجمعهای دوره مبارزات انتخاباتی، حمله بر مراکز رأیدهی و تهدید رأیدهندگان و کارمندان کمیسیونهای انتخاباتی بوده است.

کمیسیون حقوق بشر افزوده است که گزارشهای ناظران این کمیسیون در 23 ولایت نشان میدهد که بیشتر زندانیان در سراسر کشور، به دلیل نبود مراکز رأیدهی در این محلات، از دادن رأی محروم شده و نیز شماری از افراد دارای معلولیت، به دلیل نبود وسایل تسهیلاتی، دستکم در 24.9 درصد از مراکز رأیدهی از دادن رأی محروم شدهاند.
در این گزارش افزوده شده است که بیجاشدگان داخلی و بخشی از دانشجویان، به دلیل تفاوت محل اقامت جدید آنان با محلی که تذکره ایشان در آن ثبت شده است، از دادن رأی محرم شدهاند.
کمیسیون حقوق بشر در گزارش خود اضافه کرده است که در روز انتخابات، 37.5 درصد مراکز رأیدهی با تأخیر نیم تا ۳ ساعت باز شده و در 66 درصد از این مراکز کارمندان کمیسیون انتخابات مرتکب تخطیها، تخلفات و جرایم انتخاباتی شدهاند؛ که دیرآمدن و نبود کارمندان کمیسیون انتخابات در مراکز رأیدهی، ناآشنایی آنان با روند کار، کمپاین آنان به نفع یک نامزد، برخورد تبعیضآمیز با رأیدهندگان، اعلان نکردن شمارههای لاک صندوقها و ندادن اجازه ورود ناظران و مشاهدان به مراکز رأیدهی، از جمله این تخلفات است.

کمیسیون حقوق بشر خاطرنشان کرده است که در 14 درصد از مراکز رایدهی، ناظران، مشاهدان و افراد غیرمسوول در داخل مراکز رأیدهی مرتکب تخطی، و از مجموع مراکزی که مورد نظارت قرار گرفته، در 75.3 درصد از مراکز تخلف انتخاباتی مربوط به مواد انتخاباتی وجود داشته که مواد حساس و غیرحساس ناقص بوده یا اصلا در مراکز رأیدهی نبوده است.
به گفته این کمیسیون، یکی از مهمترین موارد، کار نکردن ماشین بایومتریک بوده است که 13.4 درصد از تخلفات انتخاباتی را شامل میشود و نیز در 11.9 درصد از مراکز رأیدهی، افراد وابسته به نامزدها و در 11.3 این مراکز رأیدهندگان دست به تخطی، تخلف یا جرم انتخاباتی زدهاند.
در این گزارش همچنان آمده است که 23 درصد مراکز، تخلفات یا جرایم انتخاباتی در مورد «پایان روند رأیدهی» بوده است که شامل بسته شدن مراکز رأیدهی قبل از زمان تعیینشده، باز بودن مراکز رأیدهی پس از زمان تعیینشده و اجازه رأی دادن به افرادی که پس از زمان تعیینشده آمده بودند، داده شده است.
کمیسیون حقوق بشر تاکید کرده است که دخالت افراد غیرمسوول در شمارش آرا، تطابق نداشتن اوراق استفادهشده با فهرست رأیدهندگان، اعلان نکردن رسمی پایان روند رأیدهی در مراکز، ندادن جدول نتایج به ناظران و نصب نکردن جدول یادشده در مراکز رأیدهی، از مهمترین تخطیها و تخلفات در این بخش بوده است.
انتخابات ریاست جمهوری به تاریخ 6میزان در سراسر افغانستان برگزار شد و قرار است نتایج ابتدایی آن به تاریخ 27 میزان و نتایج نهایی، به تاریخ 6 عقرب اعلان شود.