نشست دو روزهی رهبران سیاسی افغانستان و نمایندگان طالبان در مسکو با تأکید روی خروج همهی سربازان امریکایی از افغانستان و حذف نامهای رهبران طالبان از لیست سیاه پایان یافت.
این نشست که روزهای سهشنبه و چهارشنبه این هفته در مسکو، پایتخت روسیه برگزار شده بود، شماری از نمایندگان طالبان و رهبران احزاب و گروههای سیاسی افغانستان از جمله رییس جمهوری پیشین این کشور، شرکت کرده بودند.
اشتراککنندگان نشست مسکو در پایان گفتوگوی دو روزهی خود با نشر یک قطعنامه 9 مادهای روی خروج همهی نیروهای نظامی امریکا از افغانستان تاکید کرده، آزادی زندانیان طالبان و حذف نامهای رهبران این گروه را از لیست سیاه، گام نخست برای ایجاد فضای اعتماد دانستند.
همچنین توافق شده که به رسمیت شناختن دفتر طالبان در قطر برای پیشرفت مذاکرات ضروری میباشد و نشست بعدی گفتوگوی بینالافغانی در آینده نزدیک در قطر برگزار خواهد شد.
در این قطعنامه با اشاره به نهادهای امنیتی افغانستان آمده که شرکتکنندگان نشست «روی حفظ، تقویت و اصلاح نهادهای بنیادی، دفاعی و دیگر نهادهای ملی افغانستان بعد از توافق صلح تاکید دارند.»
برآیند گفتوگوهای مسکو
حامد کرزی، رییس جمهوری پیشین افغانستان و یکی از اشتراککنندگان نشست مسکو، بحثهای این نشست را رضایتبخش عنوان کرده و تاکید میکند که خروج نیروهای خارجی از افغانستان مهمترین موضوع این گفتوگوها بود. آقای کرزی تاکید دارد که اکثر اشتراککنندگان روی این موضوع توافق نظر داشتند.

از سوی دیگر شیر محمد عباس ستانکزی، رییس هیات ۱۰ نفری طالبان نیز گفتوگوهای مسکو را موفق دانسته و تاکید کرده که در این نشست روی برخی از موضوعات توافق صورت گرفته است.
آقای ستانکزی تأکید کرد که روی جدول زمانی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان هنوز کدام توافقی صورت نگرفته و مذاکرات در اینباره ادامه دارد.
همزمان با پایان نشست مسکو، آمریکا اعلام کرده که هرگز به یک برنامه زمانی برای خروج از افغانستان تن نخواهد داد.
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان روز چهارشنبه اعلام کرد که واشنگتن با هیچ زمانبندی مشخصی برای خروج نیروهای نظامی این کشور از افغانستان موافقت نکرده و افزود که آمریکا تنها در صورت مساعد بودن شرایط، امکان تغییر نحوه حضور نیروهای خود در این کشور را بررسی خواهد کرد.
نشست مسکو بدون حضور نماینده حکومت افغانستان برگزار شد و ریاست جمهوری این کشور در واکنش به قطعنامه این نشست گفته است که این قطعنامه نتیجه اجرایی در مورد صلح افغانستان ندارد.
هارون چخانسوری، سخنگوی رییسجمهور افغانستان میگوید که گفتوگوهای مسکو میان برخی از سیاسیون افغان با طالبان، یک بحث سیاسی و علمی در مورد صلح است.
او در صفحه توییتر خود نوشته است: «جلسه برخی از سیاسون افغان با طالبان که به دعوت فدراتیف روسیه در شهر مسکو برگزار گردید، مذاکرات صلح نه، بلکه یک بحث سیاسی و علمی در رابطه به صلح بود.»
سخنگوی رییس جمهوری افغانستان در ادامه افزوده که اعلامیه این نشست خلاصه بحثهای دو روزه جلسه متذکره میباشد و نتیجه اجرایی در مورد صلح افغانستان ندارد.
“زنان افغان از قبل مسلمان بودند“
با این حال، شبکه زنان افغانستان امروز پنجشنبه (17 دلو) نشستی را در مورد قطعنامه نشست مسکو در کابل دایر کرد. آنان ضمن اینکه نشست مسکو را آغازگر مذاکرات بینالافغانی میدانند، اما از حضور کمرنگ زنان در این نشست انتقاد میکنند.
در اعلامیه این شبکه آمده است: «ما زنان افغان از آدرس بیش از نیم نفوس افغانستان دیدگاه خود را از نشست مسکو به حیث مذاکرات مقدماتی برای زمینهسازی مذاکرات بین الافغانی برای آوردن صلح مفید دانسته و گردهم آمدن رهبران سیاسی به دور میز مذاکره، برای آمدن صلح و ختم جنگ به فال نیک میگیریم. ما از آنها میخواهیم فقط اگر برای یک بار هم شده در زندگیشان صادقانه برای آوردن صلح بر اساس منافع ملی قدم بگذارند.»

شبکه زنان افغانستان ضمن سپاسگزاری از علنی بودن و نشر زنده این نشست و همچنان حضور دو زن در این گفتوگوها، اما بر افزایش تعداد زنان در مذاکرات صلح و تصمیمگیریها در چنین گفتوگوها تاکید میکنند.
در اعلامیه این شبکه زنان آمده است: «پیام زنان افغان برای برگزارکنندگان چنین نشستها بهخصوص افغانهای مقیم روسیه این است که تعداد اشتراککنندگان مردان و زنان را برای مذاکرات چگونه محاسبه کردند؟»
شبکه زنان افغان تاکید دارند که افغانستان یک کشور اسلامی است و زنان آن با در نظر داشت فرهنگ و آداب اسلامی زندگی میکنند. نیازی نیست که زندگی زنان دوباره مورد تحلیل و تفسیر قرار گیرد.
وژمه فروغ، فعال حقوق زنان و عضو شورای عالی صلح افغانستان میگوید: «پاسخ زنان به قطعنامه نشست مسکو این است که زنان افغان از قبل مسلمان بودند، و نیازی به تفسیرهای مختلف از حقوقشان ندارند. ما منتظر آتش بس و پایان خشونت در افغانستان هستیم.»
پیامدهای نادیده گرفتن زنان در روند صلح
اعضای زنان شورای عالی صلح افغانستان میگویند که گفتوگوهای صلح بدون در نظر گرفتن حضور و نقش فعال زنان، به صلح عادلانه، فراگیر، همه شمول و پایدار منجر نخواهد شد.
اعضای زنان شورای عالی صلح روز چهارشنبه (17 دلو) با نشر اعلامیهای تاکید کردهاند که اگر در گفتوگوهای صلح به مساله زنان به عنوان یک موضوع اساسی و کلیدی پرداخته شود، صلحی که به وجود میآید، صلح عادلانه، پایدار و همه شمول خواهد بود.
در اعلامیه آمده است: «در جریان گفتوگوهای مقدماتی صلح، تا هنوز موضوع زنان حتی به گونه حاشیهای هم مطرح نشده است و این موضوع نگرانکننده است. موضوع زنان باید به عنوان بحث جدی در جریان گفتوگوهای صلح مطرح گردد، زیرا هر نوع بیتوجهی به نیم نفوس کشور تلاش های صلح را بی نتیجه ساخته و پروسه به ناکامی میانجامد.»

اعضای زنان شورای عالی صلح تاکید کردهاند که حقوق شهروندی زنان افغان، بر اساس ماده ۲۲ قانون اساسی افغانستان دارای اهمیت است و باید حفظ گردد.
در اعلامیه تاکید شده است که دستآوردهای ۱۸ سالهی زنان افغان نباید در هیچ نوع از گفتوگوها مورد استفاده سوء قرار گیرد.
اعضای زنان شورای عالی صلح، از جامعه جهانی خواستهاند تا جلوی هرگونه معامله روی حقوق زنان افغان در جریان گفتوگوهای صلح را بگیرد.
همزمان با این نگرانیهای زنان، فوزیه کوفی، عضو مجلس نمایندگان افغانستان و یکی از اشتراککنندگان نشست مسکو میگوید که طالبان مخالف تعلیم و کار زنان نیست و حتی میتوانند که کرسیهای وزارتخانهها را بگیرند.
خانم کوفی تاکید میکند: «اعضای هیات طالبان موقف طالبان را در ۱۳ ماده بیان کرد و گفت که زنان کار و تعلیم کرده میتوانند، حتی میتوانند کرسیهای وزارت و صدارت را اشغال کنند.»
از سویی هم رولا غنی، بانوی نخست افغانستان میگوید که زنان افغان دیگر خاموش نیستند و اکنون دیدگاهها و خواستههای خود را بیان میکنند.
خانم غنی روز چهار شنبه (17 دلو) در مراسم رونمایی از پالیسی تعلیم و تربیت دختران این کشور گفت: «دادخواهی زنان برای حقوقشان در همه عرصهها به ویژه در پروسه صلح نشان میدهد که زنان افغان با کسب تعلیم و دانش، دیگر خاموش نیستند و میتوانند با صدای واحد دیدگاه و خواستههایشان را بیان کنند».