پس از دفع حملات گسترده طالبان به شهر فراه، امروز شنبه(29 ثور) هیأت بلندپایه نظامی شامل جنرال جان نیکلسون، فرمانده عمومی نیروهای حمایت قاطع ناتو در افغانستان و وزیران امورداخله و دفاع و رییس عمومی امنیت ملی افغانستان برای بررسی جنگ شهر فراه، وارد این شهر شدند.
شهروندان این ولایت در دیدار با این هیأت اعزامی، همصدا از دخالتهای آشکار جمهوری اسلامی ایران در فراه خبر دادند. به گفته شهروندان این ولایت، ایران به صورت آشکارا پشت جنگ جاری ولایت فراه قرار دارد. آنان گفتند که اسناد کافی برای تأیید این ادعایشان را در اختیار دارند.
این شهروندان با تاکید بر دخالت ایران تصریح کردند که اجازه داده نشود تا جنگ در این ولایت پروژهیی شود. آنان تصریح نمودند که میخواهند “از دخالتهای ایران” نجات یابند.
شهروندان فراهی در این دیدار، پلیس را مقصر اصلی سقوط مرکز ولایت فراه دانستند و افزودند که ارتش نیز هیچگونه اقدامی برای جلوگیری از سقوط این شهر انجام نداده است.

جنرال جان نکلسون هم به تأیید صحبتهای شهروندان فراه، به دخالت کشورهای همسایه اشاره کرد و تأکید نمود که تروریستان با حمایت برخی کشورها به این ولایت حمله کردند.
هرچند قبل از سفر این هیأت نیز زمزمههایی از دخالت ایران در جنگ فراه به گوش میرسید؛ اما تا به حال کمتر پیش آمده که چنین هیأت بلندپایهیی برای بررسی یک رویدادی عازم یک ولایت و یا منطقه آشوبزده شود.
به باور برخی آگاهان، سفر این هیئت در فراه دو سوال عمده را در اذهان عامه مطرح میکند؛ اول اینکه آیا پشت جنگ ولایت فراه جمهوری اسلامی ایران قرار داشته و نیروهای خارجی و حکومت افغانستان از دخالتهای آشکار ایران در مورد افغانستان هراسیدهاند؟ و دوم اینکه آیا پس از فراه، امریکا میخواهد رد پای جمهوری اسلامی ایران را در جنگ جاری افغانستان برجستهتر سازد؟!
با آنکه اظهارات درباره نقش ایران در حمایت از طالبان و جنگ جاری افغانستان اخیرا برجسته شده، اما پیش از این پاکستان همواره متهم درجه یک در حمایت از تروریزم و جنگ افغانستان پنداشته شده است.
دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا پس از روی کار آمدن نیز از فشار بر پاکستان سخن گفته و تاکید کرده بود که لانه های امن شبکههای ترویستی در پاکستان است و باید فشارهای سیاسی بیشتری بر اسلامآباد وارد شود تا این کشور دست از حمایت این شبکههای تروریستی بردارد. امریکا حتی اقدامات عملی را نیز روی دست گرفت و کمکهایش به پاکستان را نیز به این جهت متوقف کرد.

با این همه، با توجه به اینکه جنگ افغانستان و تنشهای این کشور جنبه منطقهیی دارد، برجستهسازی نقش ایران در منازعه اخیر فراه، بیانگر آن است که علاوه بر پاکستان، جبهه جدیدی دیگر نیز از سوی ایران در افغانستان گشوده شده است؛ امری که نشان از پیچیدگی بیشتر جنگ و تداوم آن در آینده نزدیک در افغانستان میدهد.
با توجه به تنشهای آمریکا و ایران در حوزههایی از خاورمیانه و مسأله برجام، برخی از آگاهان به این باورند که اکنون نشانههایی از جنگ نیابتی دیگر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان نیز هویدا شده است، اما امیدورایها بر این است که فراه خط اصلی این نبرد در سال جاری نباشد.
با همه اینها، سقوط فراه هرچه باشد، دخالت کشورهای منطقه در امور افغانستان را آشکارتر ساخت. در نهایت نیز، این مردم افغانستان است که در میدان تنازع منافع قربانی میشوند و روزانه دهها شهروند بیگناه این سرزمین جانشان را توسط گروههای تروریستی از دست میدهند.