در حالی که صحبتهای زیادی در مورد حمله قلبی میشود، سکته مغزی که عامل اصلی ناتوانی و مرگ در سراسر جهان است، به اندازه کافی مورد بحث قرار نگرفته است. بر اساس مطالعه بار جهانی بیماریها، آسیبها و عوامل خطر (GBD)، افزایش قابل توجهی در موارد جدید سکته مغزی، کل موارد سکته مغزی، مرگ و میرهای مرتبط با سکته مغزی و شاخصهای ناتوانی از سال 1990 تا 2019 وجود داشته است. به عنوان مثال در هند، میزان رخ دادن سالانه سکته مغزی بین 108 تا 172 مورد در هر 100000 نفر در سال متغیر است که این میزان در مردان بالاتر است.
علائم کمتر شناخته شده سکته مغزی
درک خطر سکته مغزی برای ما آدمها دشوار است. بنابراین، دانستن علائم سکته مغزی در مراحل اولیه اهمیت بسیار زیادی دارد.
دکتر جوی دو موکرجی، معاون رئیس و سرپرست-نورولوژی، بیمارستان فوق تخصصی مکس ساکت میگوید: «تغییرات بینایی، تغییر در شیوه راه رفتن، تغییر وضعیت ذهنی، تشنج و سرگیجه برخی از علائم سکته مغزی هستند که ممکن است نادیده گرفته شوند. فرد باید از علائم غیرمعمول سکته مغزی مانند مشکل بینایی، مشکل در راه رفتن، سردرد شدید و گیجی ناگهانی همراه با گفتار نامنسجم آگاه باشد.
برای نجات فرد سرعت عمل به خرج دهید
فردی که سکته مغزی را تجربه میکند میتوان نجات داد در صورتی که اطرافیان او از علائم آن آگاه باشند و سریع دست به کار شوند کنند. فرد باید از علائم قرمز سکته مغزی آگاه باشد. علائمی چون افتادگی صورت، ضعف و بی حسی بازو، مشکل در گفتار، گیجی، مشکل در صحبت کردن یا درک گفتار دیگران، مشکل بینایی یک یا هر دو چشم، مشکل در راه رفتن و سردرد شدید.
مردم باید با مشاهده این نشانههای سکته مغزی سریع دست به کار شوند و از یک مرکز اورژانس کمک بگیرند: از دست دادن تعادل، تغییرات بینایی، افتادگی صورت، ضعف بازو و مشکلات گفتاری.
آیا آسیب دیدن سر میتواند باعث سکته شود؟
چندین مطالعه نشان دادهاند که ضربه به سر میتواند خطر سکته مغزی را در افراد افزایش دهد. دکتر جوی دو موکرجی توضیح میدهد: « ضربه مغزی نوعی آسیب ناشی از ضربه است. سکته منجر به آسیب به مغز میشود و میتواند عواقب جدی داشته باشد. آسیب تروماتیک مغز منجر به آسیب دیدن رگهای خونی میشود و آنها را در برابر لخته شدن خون یا پارگی آسیب پذیر میکند. از این رو خطر سکته مغزی پس از ضربه مغزی افزایش مییابد.
با افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند، چه کنیم؟
درمان آسیبهای سر به شدت آنها بستگی دارد. آسیبهای خفیف معمولاً نیازی به درمان ندارند، اما مهم است نشانههایی را که نیاز به مراقبت پزشکی دارند، بشناسید. در صورت خونریزی سعی کنید با پارچه تمیز جلوی آن را بگیرید. اگر بیمار استفراغ میکند، بیمار را به جلو خم کنید یا از یک طرف بغلتانید. اطمینان حاصل کنید که بیمار سر و گردن را بعد از آسیب حرکت ندهد و آن را ثابت نگه دارد.

در طول 48 ساعت اولیه پس از آسیب، توصیه میشود که یک نفر کنار بیمار بماند و مطمئن شوید که تلفن و کمکهای پزشکی به راحتی در نزدیکی او قرار دارند. اگر آسیب شدید است، فورا با اورژانس تماس بگیرید.