هورمونها مواد شیمیایی هستند که توسط غدد مختلف در بدن تولید میشوند. آنها از طریق جریان خون به همه جای بدن میروند، مانند پیامرسان عمل میکنند و در بسیاری از عملکردهای بدن نقش دارند.
یکی از این عملکردهای مهم کمک به تنظیم خلق و خوی است.
برخی از هورمونها میتوانند احساسات مثبت از جمله حس شادی و خرسندی را در ما افزایش بدهند. هورمونهای حس خوب عبارتند از:
– دوپامین
– سروتونین
– اکسیتوسین
– اندورفین
در این نوشتار یاد میگیریم که چطور بیشترین فایده را از این هورمونها ببریم.
۱. از خانه بیرون بزنید
دوست دارید سطح اندورفین و سروتونین را در بدنتان بالا ببرید؟ گذراندن زمان بیرون از خانه و زیر نور آفتاب راهی فوقالعاده برای این کار است. مطابق با مطالعهای که در سال ۲۰۰۸ صورت گرفت، قرار گرفتن در معرض نور آفتاب میتواند تولید این دو هورمون را افزایش دهد.
۲. ورزش کنید
چنانچه میدانید، ورزش چندین فایده برای سلامتی دارد. و یکی از این اثرات، بهبود سلامت عاطفی است. ورزش منظم میتواند سطح هورمونهای اندورفین، دوپامین و سروتونین را افزایش بدهد. بنابراین تمرینات بدنی راهی عالی برای تولید هورمونهای شادی در بدن هستند.

۳. همراه با دوستتان بخندید
حتما شنیدهاید که میگویند: «خنده بر هر درد بیدرمان دواست.»
البته که خنده مشکلات سلامتی موجود را از بین نمیبرد اما میتواند به تسکین اضطراب و استرس کمک کرده و با افزایش سطوح دوپامین و اندورفین، حالتان را خوب کند. بنابراین گاهی همراه شریک زندگی یا دوستتان به هر وسیلهای که مقدور است، لحظاتی شاد و پرخنده را سپری کنید. دنبال فایده دیگری هستید؟ بسیار خب! گذراندن لحظات شاد در کنار کسی که برایتان عزیز است، سطح اکسیتوسین را نیز افزایش میدهد.
۴. مکملها را امتحان کنید
مکملهای زیادی وجود دارند که میتوانند به افزایش سطح هورمونهای حس خوب در بدن کمک کنند:
– تیروزین (مرتبط با تولید دوپامین)
– چای سبز (دوپامین و سروتونین)
– پروبیوتیکها (میتوانند تولید سروتونین و دوپامین را افزایش بدهند)
– تریپتوفان (سروتونین)
مکملها میتوانند کمککننده باشند اما برخی از آنها برای کسانی که مشکلات سلامتی خاصی دارند، مناسب نیستند. بنابراین پیش از مصرف هر گونه مکملی با داکترتان مشورت کنید.
۵. موسیقی گوش کنید
موسیقی بیش از یک هورمون احساس خوب را تقویت میکند. گوش دادن به موسیقیِ سازی که لرز بر اندامتان میاندازد میتواند تولید دوپامین را در مغزتان افزایش بدهد. اما موسیقی که برایتان لذتبخش است میتواند تولید سروتونین را در بدتان افزایش بدهد. حتی آهنگسازها زمان خلق موسیقی، افزایش اندورفین را تجربه میکنند.

۶. مراقبه کنید (مدیتیشن)
مدیتیشن اثرات مثبت زیادی روی بدن دارد از بهبود اوضاع خواب گرفته تا کاهش استرس. نمیدانید چطور باید مراقبه کنید. خوب کار چندان سختی هم نیست. میتوانید مطابق با دستورالعمل زیر پیش بروید:
۱. جای ساکت و راحتی را پیدا کنید.
۲. بنشینید، بایستید یا دراز بکشید، هر طور که راحت هستید.
۳. اجازه بدهید همهی افکارتان (مثبت یا منفی) در ذهنتان پدیدار شوند و بگذرند.
۴. بکوشید هیچ یک از افکاری را که به ذهنتان میرسد، قضاوت نکنید، نگه ندارید یا دور نکنید. فقط ناظر آنها باشید.
۷. یک حیوان خانگی داشته باشید
رسیدگی به حیوان خانگی و محبت کردن به آن، راهی عالی برای افزایش اکسیتوسین است. مطابق با مطالعهای که در سال ۲۰۱۴ صورت گرفت، کسانی که سگ دارند، با محبت و رسیدگی به آن، بالا رفتن اکسیتوسین را تجربه میکنند.
۸. خواب خوب شبانه داشته باشید
نداشتن خواب خوب و کافی به چند صورت سلامتیتان را تحت تاثیر قرار میدهد. یکی از این پیامدها بر هم زدن تعادل هورمونها به ویژه دوپامین است که هم خلق و خوی و هم سلامت فیزیکیتان را با مشکل مواجه میکند. بنابراین، بکوشید هر شب خواب کافی داشته باشید. در صورتی که دچار مشکل بیخوابی هستید، راهکارهای قیدشده در این نوشتار میتوانند کمککننده باشند.
۹. استرستان را مدیریت کنید
گاه گاهی استرس داشتن طبیعی است. اما زندگی کردن با استرس دائمی میتواند سطح دوپامین و سروتونین را کاهش بدهد. بنابراین لازم است راهکارهای لازم برای کاهش استرس را امتحان کنید تا سطح هورمونها در بدنتان به تعادل برسد.
۱۰. ماساژ بگیرید
اگر از ماساژ گرفتن لذت میبرید، حالا راه دیگری برای انجام آن دارید! زیرا ماساژ هر ۴ هورمون احساس خوب را تقویت میکند. میتوانید از این فایدهی شگفانگیز ماساژ، با مراجعه به یک فرد حرفهای در این زمینه برخوردار شوید.