شماری از افرادی که از سوی کمیسیون ویژه بررسی اسناد نامزدان از فهرست نامزدان احتمالی انتخابات پارلمانی افغانستان حذف شده‌اند، به تصمیم این کمیسیون اعتراض کرده و آن‌را «سلیقه‌ای» می‌خوانند.

فوزیه کوفی، نماینده مردم بدخشان در مجلس نمایندگان امروز در یک نشست خبری در کابل گفت که حذف او از فهرست نامزدان، مبنای قانونی ندارد و در مورد او «برخوردی سلیقه‌ای شده است.»

عبدالرحمن شهیدانی، نماینده مردم بامیان در مجلس نمایندگان نیز از جمله افرادی است که از سوی کمیسیون شکایات انتخاباتی از فهرست نامزدان حذف شده است. او به‌خبرنامه تاکید دارد که این یک دسیسه است و او هیچ فرد مسلح غیر مسوول ندارد. آقای شهیدانی تاکید کرد: «چون من برخی اوقات به‌خواست و اوامر بزرگان تن نداده‌ام، حالا مرا متهم به داشتن افراد مسلح غیر مسوول کرده‌اند.»

 کمیسیون ویژه بررسی اسناد نامزدان انتخاباتی افغانستان ، ۲۵ تن از نامزدان انتخابات مجلس نمایندگان را از فهرست نهایی حذف کرده است.

الله گل مجاهد نماینده مردم کابل در پارلمان، فوزیه کوفی نماینده مردم بدخشان، سید جعفر نادری، شاه وزیر تره خیل، شیر ولی احمدزی، گل مراد، مجیب الرحمان سمکنی و بشیر قانت در میان حذف شدگان‌اند.

عبدالعزیز آریایی، رئیس کمیسیون شکایات انتخاباتی و هم‌چنان رییس کمیسیون ویژه بررسی اسناد نامزدان انتخاباتی افغانستان در صفحه فیسبوک خود نوشته است که « ۲۳۰ فقره شکایت از ۱۳۷ نفری که قصد نامزدی در انتخابات را داشتند، رسیدگی صورت گرفته که پس از بررسی این شکایات و مدارک ارایه شده از سوی شاکیان، ۲۵ نفر از این فهرست حذف شده‌اند.»

کمیسیون ویژه شکایات انتخاباتی گروگان زورمندان

همزمان با حذف 25 تن از نامزدان انتخابات پارلمانی، اما مسوولان بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه‌ی افغانستان (فیفا) گفته‌اند که زورمندان، کمیسیون‌های انتخاباتی را به گروگان گرفته اند.

یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد وعادلانه‌ی افغانستان(فیفا) عمل‌کرد کمیسیون شکایات انتخاباتی در پیوند به حذف نام شمار اندکی از افراد متهم به اعمال غیر قانونی از فهرست نامزدان انتخابات را ضعیف و ناکافی خوانده و گفته که این کمیسیون زیر تسلط زورمندان قرار دارد.

با آن که آقای رشید برای این ادعای سنگین خود توضیحی بیشتری نداده و نامی از افراد مشخص نبرده است، اما هم‌چنان گفته: «کمیسیون ویژه‌ای که موظف به حذف نام نامزدان متهم به اعمال غیرقانونی و داشتن افراد مسلح غیر مسوول که زیر ریاست کمیسیون شکایات تشکیل شده نیز صلاحیت قانونی و توان اجرایی لازم برای حذف این متهمان از لیست نامزدان را ندارد.»

او تأکید کرده که حکومت در ارتباط به حذف نام زورگویان از فهرست نامزدان انتخابات به دلائل پرهیز از نزاع های تازه و عدم رویارویی با رقیبان سیاسی سکوت اختیار کرده و هیچ واکنشی نشان نمی‌دهد.

yusef rashid fifa Election
یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد وعادلانه‌ی افغانستان(فیفا)

کی‌ها به‌چه دلیل حذف شده‌اند

احسان الله عاطف – کابل

احسان الله عاطف، پسر عزت الله عاطف نماینده بر حال مردم کابل در مجلس نمایندگان است. او و پدرش پیش ازین به غضب بیشتر از صدها جریب زمین و املاک دولتی در اطراف ساحه تفریحی بند قرغه کابل متهم شده که در آن ساحه چندین شهرک رهایشی و پارک‌های تفریحی توسط او ساخته شده است.

نتایج بررسی های هیأت حقیقت یاب دولت که به حکم رئیس جمهور در هفتم سرطان ۱۳۹۱ برای بررسی زمین‌ها و ملکیت‌های دولتی غصب شده در ساحات تفریحی «بند قرغه» تشکیل شده بود، نشان می‌دهد ملاعزت الله عاطف نماینده مردم کابل در پارلمان و پسرش احسان‌الله عاطف از جمله‌ی بزرگترین غاصبان زمین و املاک دولتی در این ساحات اند.

در گزارش هیأت حقیقت یاب آمده است: «۵۰ باب رستوران کوچک و ۳۵ غرفه خوراکه فروشی در ساحه تفریحی بند قرغه توسط احسانه الله عاطف بر زمین‌های دولتی اعمار شده و او ماهانه هزاران دالر آمریکایی از این رستوران‌ها و دکان‌ها به‌دست می‌آورد وهیچ پولی از این بابت به دولت پرداخت نمی‌کند.»

شیر علی احمد زی- کابل

حاجی شیرعلی احمدزی پسر حاجی ناظر، در سال ۱۳۵۸ خورشیدی در ولسوالی مهمند دره‌ی ولایت ننگرهار تولد شده و تعلیمات ثانوی را در لیسه تقوا پشاور به‌اتمام رسانیده است. احمدزی یکی از بازرگانان مواد سوخت می‌باشد و در کنار آن از کوچی‌ها در پارلمان افغانستان نمایندگی می‌کند. آقای احمدزی نیز متهم به غضب زمین و املاک دولتی می‌باشد.

یافته‌های یک گزارش تحقیقی نشان می‌دهد که هزاران جریب زمین دولتی برای اجرای پروژه‌های توسعوی و هم‌چنان قبرستان شرق پایتخت، غصب شده و برخی از نمایندگان پارلمان از جمله شیرعلی احمدزی نماینده مردم کابل در پارلمان از متهمان اصلی قضیه هستند.

سید جعفر نادری – بغلان

سید جعفر نادری، پسر ارشد سید منصور نادری است. آقای نادری پیش از این به‌عنوان والی ولایت بغلان و هم‌چنان رییس امنیت دفتر معاونیت ریاست جمهوری افغانستان کار کرده است.

سید جعفر نادری در سال ۱۳۶۸ از سوی دولت آن وقت رتبه ژنرالی را به‌دست آورد و در همان سال به‌عنوان فرمانده فرقه ۸۰ و در عین حال به حیث والی ولایت بغلان تقرر یافت.

آقای نادری در سال ۱۳۷۰ به رتبه تورن ژنرالی رسید و در سال ۱۳۷۱ با پیروزی دولت اسلامی از سوی صبغت الله مجددی، رییس جمهوری دولت اسلامی افغانستان با تفویض رتبه دگر ژنرالی به عنوان فرمانده قول اردوی نمبر ۶ مقرر شد.

سید جعفر نادری و اعضای خانواده منصور نادری متهم به قتل‌های زنجیره‌‎ای در بغلان‌اند و گفته می‌شود که آنان شماری از بزرگان خانواده‌های اسماعیلی را در بغلان به‌قتل رسانده‌اند.

چند ماه پیش خانواده‌های هزاره‌های اسماعیلی از بغلان به کابل آمده و در یک نشست خبری مدعی شدند که در چند سال اخیر شماری از وابستگان آنان به دستور سید منصور نادری و پسرش سید جعفر نادری به قتل رسیده‌اند.

شاه وزیر ترخیل- کابل

شاه‌وزیر تره‌خیل برادر ملا تره‌خیل محمدی نماینده برحال مردم کابل در مجلس نمایندگان است. شاه‌وزیر تره‌خیل و برادرش ملا تره‌خیل متهم به داشتن افراد مسلح غیر مسوول‌اند. ملا تره‌خیل پیش از در چندین مورد متهم به زورگویی و اختلال در امنیت شهر کابل شده است.

الله گل مجاهد – کابل

الحاج الله گل مجاهد پسر حاجی شیرگل نماینده برحال مردم کابل در مجلس نمایندگان افغانستان است. او در  سال ۱۳۴۳ خورشیدی در قریه خواجه چاشت ولسوالی ده سبز ولایت کابل تولد شده است. او تا صنف یازدهم در لیسه ده‌یحیی درس خوانده است . مجاهد در سال ۱۳۶۰ خورشیدی  قوماندان عمومی جهادی در مربوطات ده سبزولایت کابل بوده است. او بعد از پیروزی مجاهدین در افغانستان مصروف تجارت شد و از سال ۱۳۸۸ خورشیدی، ریاست شورای اجتماعی مردم ولسوالی ده سبز را بر عهده داشت.

او پیش از این از سوی وزارت داخله افغانستان به جرایم سازمان یافته  و غضب زمین متهم شده‌بود. رییس تحقیقات جنایی قوماندانی امنیه کابل، اعلام کرده بود که این عضو پارلمان در جرایم سازمان‌یافته به‌شمول قتل، سرقت، اختطاف و غصب زمین دست دارد.

عبدالرحیم ایوبی قندهار

عبدالرحیم ایوبى نماینده برحال مردم قندهار در مجلس نمایندگان افغانستان است. او درسال ١٣۶٠ خورشیدی در قریه ملک ایوبى ولسوالى ارغنداب قندهار تولد شده است. آقای ایوبی تعلیمات ثانوى خود درلیسه میرویس بابا شهر قندهار انجام داده و او علاوه بر وظیفه در وزارت داخله به‌عنوان قوماندان پولیس غزنى ، زابل و قندهار نیز ایفاى وظیفه کرده است. او نیز در کنار عضویت در مجلس نمایندگان افغانستان کارهای بازرگانی داشته و صاحب شرکت ساختمانی و لوجستیکی می‌باشد.

MP-Ayoubi
عبدالرحیم ایوبى نماینده برحال مردم قندهار در مجلس نمایندگان افغانستان

عبدالهادی جمشیدی- هرات

عبدالهادى جمشیدى فرزند محمداسماعیل در سال ١٣۴٠ ه ش در ولسوالى رباط سنگى ولایت هرات متولد گردیده است. او فارغ صنف دوازدهم و مصروف تجارت در بخش زراعت میباشد ، در دوره پانزدهم ولسى جرگه نیز عضویت این جرگه را برعهده داشت . آقای جمشیدی نیز متهم به داشتن افراد مسلح غیر مسوول است.

فوزیه کوفی بدخشان

فوزیه کوفی، نماینده بر حال مردم بدخشان در مجلس نمایندگان افغانستان است. او یگانه نامزد احتمالی زن در انتخابات پیشروی مجلس نمایندگان است که از سوی کمیسیون شکایات انتخاباتی از این لیست حذف شده است.

خانم کوفی به‌تازگی دومین کارشناسی ارشدش را در بخش روابط بین‌الملل از دانشگاه دیپلوماسی شهر ژنو سویس به‌دست آورده است.

خانم کوفی در سال ۱۳۵۴ هجری شمسی در ولایت بدخشان متولد شده است. او کارشناسی ارشد نخستش را در بخش مدیریت تجارت از دانشگاه پرستن اسلام‌آباد پاکستان به دست آورده است و به زبان‌های دری، پشتو، انگلیسی و اردو تسلط دارد.

فوزیه کوفی در طول ده سال گذشته از زنان شناخته شده در عرصه‌های سیاسی افغانستان است که معاونت مجلس نمایندگان را نیز در کارنامه خود دارد. دلیل حذف او تا کنون مشخص نشده اما گفته می شود خانم کوفی نیز به دلیل داشتن افراد مسلح غیرقانونی از فهرست نهایی حذف شده است.

خانم کوفی اکنون نماینده مردم ولایت بدخشان در مجلس افغانستان است
فوزیه کوفی، نماینده در مجلس نمایندگان افغانستان

عبدالرحمن شهیدانی بامیان

عبدالرحمن شهیدانى فرزند سخى داد نماینده برحال مردم بامیان در مجلس نمایندگان افغانستان است. او در سال ١٣۴٢ خورشیدی در مرکز بامیان به دنیا آمده و تعلیمات ابتدایى را در مکتب شهیدان و دوره متوسطه را در لیسه مرکز بامیان به اکمال رسانده و از یکی از دانشگاه‌های مسکو لیسانس دارد.

شهیدانى در زمان حکومت داکتر نجیب در دهه‌ی ١٣۶٠ به‌عنوان عسکر و افسر ایفای وظیفه کرده و بعد، به حزب وحدت اسلامی افغانستان پیوست.

آقای شهیدانی درزمان طالبان، گاهی در افغانستان و گاهی در بیرون از افغانستان بود و پس از تشکیل دولت جدید از سال ١٣٨١ تا سال ١٣٨۶ به عنوان آمر امنیت قوماندانی امنیه‌ی بامیان تعیین شد. او سابقه‌ی کار به عنوان آمر امنیت ولایت غور، معاون اداری قوماندانی امنیه‌ی ولایت بلخ و آمر امنیت ولایت غزنی را نیز در کارنامه خود دارد. آقای شهیدانی نیز به داشتن افراد مسلح غیر مسوول متهم است.

دو روز مهلت برای شکایات نامزدان حذف‌شده

نور احمد سکندر از پروان، گل مراد عرب از ولایت ننگرهار، بشیر قانت از ولایت تخار، سید ظاهر مسرور از ولایت بلخ، حیات الله وفا از ولایت بغلان، سناتور آصف از ولایت سمنگان، سخی نوید از ولایت فاریاب، بازمحمد الماس از ولایت سمنگان، اسدالله اسلام زوی از ولایت بغلان، شایسته‌خان احدی از ولایت پکتیا، مجیب الرحمان سمکنی از ولایت پکتیا، محمد نبی بیان از ولایت بدخشان، محب الله از ولایت ارزگان، عطا محمد از ولایت غور و فیض الله بیگ از جمله افراد دیگری‌اند که از سوی کمیسیون شکایات انتخاباتی از لیست نامزدان احتمالی انتخابات پارلمانی حذف شده است.

بر اساس لیست که از سوی تلویزیون شمشاد به نشر رسیده است، ذبیح‌الله، ملا تره‌خیل، همایون همایون، انور اوریاخیل، ذکریا سودا، ترین مجتبا، ملا عزت، و عباس ابراهیم‌زاده از جمله کسانی‌اند که در فهرست اخطار جدی کمیسیون شکایات انتخاباتی قرار دارد.

abdurahman shahidani
عبدالرحمن شهیدانى نماینده ولایت بامیان در مجلس نمایندگان افغانستان

با این حال کمیسیون ویژه بررسی اسناد نامزدان انتخاباتی در یک اعلامیه‌ای تاکید کرده است که افراد که نام‌های‌شان از فهرست ابتدایی نامزدان انتخابات پارلمانی حذف شده و یا برای آنان اخطار و توصیه داده شده، آنان می‌توانند بر اساس قانون انتخابات در مدت دو روز ( روزجمه 12 اسدو روز شنبه 13 اسد) شکایات خود را به این کمیسیون درج کرده و استیناف خواهی کنند.

در این اعلامیه آمده است: «آنعده از کاندیدان که  از سوی کمیسیون ویژه، نام های شان از فهرست ابتدایی کاندیدان انتخابات ولسی جرگه حذف، اخطار و یا توصیه شده اند و ابلاغیه دریافت نموده اند، رسانیده می شود که بر بنیاد قانون انتخابات، سر از فردا جمعه 12 اسد  الی ختم روز شنبه 13 اسد ( یعنی دو روز ) مهلت دارند، تا در برابر تصمیم کمیسیون ویژه، به دفتر مرکزی کمیسیون شکایات انتخاباتی واقع در ناحیه دهم شهر کابل، کوچه چهارم شیرپور جوار وزارت عدلیه مراجعه و استناف خواهی نمایند.»

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

توسط علی شیر شهیر

علی شیر لیسانس‌اش را از دانشکده‌ی ژورنالیزم دانشگاه کابل گرفته است. او در چندین رسانه‌ی دیداری- شنیداری و چاپی به‌ حیث خبرنگار، گزارشگر و ویراستار کار کرده است. شهیر اکنون خبرنگار بخش اجتماعی و اقتصادی در خبرنامه است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *