درحالی که تنش میان عطا محمد نور، والی پیشین ولایت بلخ و حکومت مرکزی افغانستان در روزهای اخیر بالا گرفته و او خود را شریک حکومت وحدت ملی و فراتر از والی گماشته شدهی حکومت میداند، جنرال عبدالرازق فرمانده قدرتمند پولیس قندهار نیز میگوید که او به شهروندان قندهاری پاسخگو بوده و خود را پاسخگو به حکومت مرکزی نمی داند.
فرمانده پولیس قندهار گفته که او به تقاضای مردم قندهار بهحیث فرمانده پولیس این ولایت تعیین شده و کسی نمیتواند او را از این سمت برکنار کند زیرا او در برابر مردم قندهار از اجراآت خود پاسخگو است.
جنرال عبدالرازق یکی از مردان قدرتمند در جنوب افغانستان است که از مدتی به این سو بهعنوان منتقد حکومت وحدت ملی کشورش ایستاده و ادعا دارد که این حکومت انتخابی نبوده بلکه توافقی می باشد.
اخیراً او با برگزاری یک نشست بزرگ سیاسی در قندهار حکومت مرکزی را به چالش کشید؛ نشستی که در در آن شماری از رهبران سیاسی منتقد حکومت و اعضای مجلس نمایندگان افغانستان حضور داشتند. این نشست زمانی بیشتر مورد توجه واقع شد که عطا محمد نور، والی پیشین ولایت اجازه پرواز از میدان هوایی مولانا جلالالدین بلخی به سمت قندهار را دریافت نکرد.
کنارهگیری مشروط
فرمانده پولیس قندهار در مصاحبه با صدای امریکا گفته که اگر او درک کند که کنارهگیری اش از مقام فرماندهی پولیس قندهار به روند صلح و برگشت طالبان میانجامد، حاضر است از مقامش کنارهگیری کند. او گفته است: «برخی عناصر در حکومت مرکزی میخواهند با کنار زدن افراد از ولایاتی مانند قندهار و بلخ، افراد ناپاکی را در اینجا بگمارند تا ناامنی شدت گرفته، انتخابات صورت گیرد و مردم نفس کشیده نتوانند.»

جنرال عبدالرازق درحالی از برکناریاش توسط حکومت مرکزی افغانستان هشدار میدهد که موضوع استعفای والی پیشین بلخ و منظوری آن توسط رییس جمهور محمد اشرف غنی تبدیل به یک چالش سیاسی شده است. حکومت بهجای آقای نور شخص دیگری را بهحیث والی معرفی کرده اما آقای نور مانند گذشته به دفتر کاریاش حاضر میشود و مدعی است که او «به امضای اشرف غنی والی تعیین نشده که با امضای او از مقام ولایت برکنار شود.»
آقای نور پس از آن که ارگ ریاست جمهوری از منظوری استعفای وی خبر داد، در سخنرانی گفت که پس از برکناری او، فرمان برکناری جنرال رازق نیز نوشته شده ولی بلخ و قندهار باهم متحد اند و این تصمیم ارگ را نمیپذیرند.
اکنون جنرال رازق با حمایت از آقای نور میگوید که حکومت باید در برکناری آقای نور نظر حزب جمعیت اسلامی افغانستان و شریک حکومت را نیز داشته باشد نه اینکه بخواهد از زور کار بگیرد.
او گفته که با آقای نور ارتباط مالی ندارد اما با والی پیشین بلخ «دوست» است و هر دو با مخالفان دولت افغانستان در تقابل قرار دارند که «به کسی اجازهی تخریب کاری در این کشور را نمیدهند.»
جنرال عبدالرازق تصمیم کنارهگیری از مقامش را مشروط به تصمیم بزرگان قندهار کرده است. همزمان با او عطا محمد نور نیز تاکید دارد که تنها جمعیت اسلامی افغانستان میتواند در مورد ماندن و نماندن او بهعنوان والی بلخ تصمیم بگیرد.

عطا محمد نور چندی پیش ائتلاف برای نجات افغانستان را با جنرال دوستم، معاون اول رییس جمهور این کشور و محمد محقق معاون دوم ریاست اجرایی ایجاد کرد و در سخنانی تند اعلام کرد که «پاهای کج حکومت را راست میکند.» این ائتلاف اشرف غنی را متهم به انحصارگرایی میکند.
پس از ایجاد این ائتلاف جنرال رازق در مصاحبهای گفت که چهرههایی که ائتلاف تشکیل داده مجبور شدهاند تا برای دفاع از حق خود و مردم شان ائتلاف تشکیل بدهند.
تأمین امنیت قندهار
جنرال عبدالرازق مدعی است که عناصری در حکومت مرکزی میخواهند با برکناری وی امنیت ولایت قندهار را با مشکل مواجه سازند و ناامنی را در این ولایت تشدید کنند. هرچند او از این عناصر نام نبرده اما گفته است که به کسی اجازه اجازه تخریب کاری در افغانستان را نمیدهد.
جنرال رازق پس از آنکه بهحیث فرمانده پولیس قندهار گماشته شده، امنیت را در این ولایت مرزی و ناآرام تامین کرده است. همین امر باعث شده که او در نزد مردم قندهار محبوبیت بیشتر کسب کند.
هرچند شیوه فرماندهی او و برخورد او با مخالفان دولت همواره بحثبرانگیز بوده اما او معتقد است که «کسی در جنگ حلوا تقسیم نمیکند» و کسی که «ما را با گلوله میزند، نمیتوان او را با گل زد.»
او چندی پیش در مصاحبهای گفته بود که به سربازان تحت امرش دستور داده تا در میدان جنگ کسانی را که اسلحه در دست دارند را نابود کنند اما کسانی که تسلیم میشوند، را به دادستانی تحویل بدهند.

فرمانده پولیس قندهار پیش از این با رد اتهامهای داشتن زندان شخصی در قندهار گفته بود که او برای آنعده از طالبانی که از جنگ دست برداشتهاند، مناطق امن ایجاد کرده است.
یک سال میشود که او این مناطق امن را در شهرستانهای دامان، پنجوایی، اسپین بولدک، ژری و شهر قندهار ایجاد کرده و در پی این است که شهرک بزرگ دیگری را نیز در شهر قندهار ایجاد کند تا نیروهای شورشی را به ترک جنگ تشویق کند.
در همین حال خالده احمدی، عضو شورای ولایتی قندهار از اهمیت نقش جنرال رازق در تأمین امنیت این ولایت یاد کرده و میافزاید که نبود جنرال رازق در قندهار باعث نگرانی مردم، بهویژه زنان خواهد شد. او در گفتوگو با خبرنامه گفت که جنرال رازق اچکزی یک فردی است که نقش مهم در تأمین امنیت ولایت قندهار داشته و با آمدن او امنیت قندهار نسبت به چند سال پیش بسیار تغییر کرده است.
خانم احمدی گفت: «وقتی برکناری او یاد میشود، اول ما خانمها نگران میشویم که باز چه خواهد شد، اگر او برکنار شود باز امنیت قندهار برای ما خانم چطور خواهد بود.»
چهره ضد پاکستان
جنرال عبدالرازق در سالهای اخیر تبدیل به یکی از مخالفان سرسخت پاکستان شده است. او در سال جاری در درگیریهایی که میان مرزبانان افغان و نظامیان پاکستان در مناطق مرزی رخ داد، به پاکستان هشدار داد که از تکرار مداخلات و ایجاد تنش بین دو کشور خودداری کند.

جنرال عبدالرازق پاکستان را عامل بیثباتی افغانستان میخواند. در ماه میزان امسال او گفته بود که گروه داعش مربوط به امریکا نیست زیرا امریکا این گروه را در ننگرهار و کنر، در شرق افغانستان، هدف قرار داده و در عراق نیز به شدت علیه آن جنگیده است.
او گفته بود که امریکا اکنون فهمیده است که تروریستان در خاک پاکستان پناهگاه دارند از همین رو فشارهای واشنگتن بالای اسلامآباد بیشتر شده است.
او در آن زمان گفته بود که پاکستان در تلاش اتحاد داعش و طالبان در افغانستان است از همین رو هبتالله آخوند رهبر گروه طالبان به موسی قلعه هلمند سفر کرده و به افراد خود گفته که با هماهنگی گروه داعش علیه دولت افغانستان بجنگند.
اکنون که زمزمه برکناری جنرال رازق از مقام فرماندهی پولیس ولایت قندهار بالا گرفته است، این نگرانیها نیز مطرح میشود که در وضعیت شکننده سیاسی افغانستان چه نیازی است که یکی از چهرههای ضد طالب و پر نفوذ از سمتش برکنار شود. به باوری بسیاریها، برکناری جنرال رازق میتواند صفحهی دیگری از مخالفتهای سیاسی را در برابر حکومت وحدت ملی باز کند.
علاوه بر این هنوز جنجال بر سر مقام ولایت بلخ پایان نیافته و مذاکرات برای رسیدن به یک راهحل سیاسی میان جمعیت اسلامی و حکومت تازه آغاز شده است. حکومت وحدت ملی در حوزه شمال افغانستان با چالش های سیاسی مواجه است و اگر مخالفتها از جنوب افغانستان هم بلند شود، به نظر میرسد که بحران سیاسی در این کشور بیشتر تشدید خواهد شد.

خالده احمدی، عضو شورای ولایتی قندهار نیز می گوید که مردم قندهار در صورت برکناری جنرال رازق نه به مخالفت حکومت مرکزی بلکه بهخاطر نگرانیهای خود در بخش امنیت در نبود جنرال رازق اعتراض خواهند کرد و از جنرال رازق حمایت میکنند. او گفت که این امر به معنای مخالفت با حکومت نیست بلکه مردم قندهار نمیخواهند با رفتن جنرال رازق آرامش خود را از دست داده و شاهد ناامنیها این در این ولایت باشند.
تلاش کردیم تا پاسخ حکومت افغانستان را در زمینه داشته باشیم اما با تماسهای مکرر به وزارت داخله موفق به دریافت پاسخ در این زمینه نشدیم.