نخستین جشنواره گل کچالو در ولایت بامیان امروز به منظور معرفی و رشد محصولات زراعتی این ولایت همراه با برنامههای مختلف فرهنگی و هنری آغاز شد. قرار است برنامه عمومی این جشنواره فردا در پارک این ولایت برگزار شود.
این جشنوارهی دو روزه، همزمان با فصل “گل کچالو” برای معرفی و رشد محصولات محلی بامیان به ویژه کچالوی این ولایت که از شهرت جهانی برخوردار است توسط وزرات زراعت و اداره محلی بامیان راه اندازی شده است.
شماری از مقامهای عالی رتبه دولت افغانستان به شمول وزیر زراعت این کشور، مقامهای محلی و شهروندان به شمول کشاورزان ولایت بامیان در این جشنواره فرهنگی و هنری اشتراک داشتند.
محمد طاهر زهیر والی بامیان در برنامه افتتاحیه این جشنواره، ولایت بامیان را کمتر توسعه یافته عنوان نمود که به گفته او، حدود 50 درصد مردم آن با وجود آب و خاک مناسب، زیر خط فقر زندگی میکنند.
آقای زهیر نبود بازار مناسب در فصل برداشت کچالو در بامیان را، از مشکلات عمدهی کشاورزان این ولایت عنوان کرد. او راه اندازی این جشنواره را برای بازاریابی و تشویق کشاورزان بامیان موثر دانست. براساس گزارشها، بیش از هشتاد درصد شهروندان بامیان، کشاورزند.

اسدالله ضمیر، وزیر زراعت افغانستان در این جشنواره اظهار داشت که در سال جاری خورشیدی برنامههای مختلف را در بخش توسعه کشاورزی و بازاریابی محصولات محلی این کشور روی دست دارد.
مسوولان حوزه کشاورزی افغانستان در عین حال میگویند که مشکل عمده آنان نبود بازار دایمی و با ثبات میباشد. براساس اظهارات آنها، بازارهای موجود با ثبات نبوده و قیمتها همیشه در حال تغییر است.
شهروندان این ولایت در این جشنواره خواهان تغییر بیشتر وضعیت کشاوزران بامیانی شدند. این جشنواره به همکاری مالی بانک توسعه آسیایی، اداره محلی بامیان و وزارت زراعت برگزار شده است.
جشنوراه گل کچالو در حالی در بامیان برگزار میشود، که سال گذشته شماری از شهروندان این ولایت از اداره محلی خواستار راه اندازی یک جشنواره زیر نام جشنواره گل کچالو به خاطر تشویق کشاورزان در رشد این محصول بامیانی شده بودند.
Wonderful performance of danbura & poem on farmers & Agri on #agriculture potato blossom festiv in #Bamyan #Afghanistan pic.twitter.com/Fy1gYdbNKz
— Assad Zamir (@assadzamir) July 13, 2017
محصول درجه اول
کچالو در بامیان به عنوان محصول درجه اول زراعتی شناخته شده و حدود 56 درصد زمینهای بامیان، کچالو کشت میشود. این ولایت بیش از 55 درصد کچالوی افغانستان را تامین میکند. براساس گزارشها، تا چند سال آینده کشاورزان بامیانی، ثروتمندترین افراد در میان مردم خود خواهند بود.
براساس مطالعاتی که در سال 2012 میلادی صورت گرفته، حاصلات کچالوی بامیان حدود 120 میلیون دالر برآورد شده بود.
نخستین مزرعه
نواب جبارخان برادر امیر دوست محمد خان در زمان سلطنت برادرش، با روابط مناسبی که با دیپلماتها و جاسوسان انگلیسیها داشت، براساس گزارشها تخم کچالو را از انگلیسیها گرفت و برای اولین بار در افغانستان این گیاه را کشت کرد.
قلعه جبارخان امروزی در دشت برچی در غرب کابل که در زمان سلطنت امیردوست محمد خان از آن به عنوان “دره چهارده” یاد میشد، احتمالا اولین مزرعه کچالوی افغانستان بوده است.

بزرگترین کچالو
پس از همین اقدام بود که کچالو در افغانستان رواج یافت و در نقاط مختلف این کشور کاشته شد. مناطق مرکزی افغانستان به خاطر سردی هوا استقبال بیشتری از کچالو کردند.
اما کچالو از سالهای دور در جهان کاشته میشود. بزرگترین و سنگینترین کچالوی جهان در سال 2011 در انگلستان به نمایش گذاشته شد. این کچالو 4.98 کیلوگرام وزن داشت و توسط مردی به نام “پیترگلازبروک” پرورش داده شده بود.
پیش از آقای گلازبروک در سال 2010 میلادی یک کشاورز لبنانی نیز کچالوی را به وزن 11.3 کیلوگرام پرورش داده بود و در تلاش ثبت آن به عنوان رکورد گینس بود. اما او هیچگاهی به هدفش نرسید. چرا که مسولان گینس مدعی بودند که او در پرورش کچالویش از مواد کیمیایی استفاده کرده است.

با توجه به این نمونهها، کچالو یکی از محصولات غذایی شناخته شده در جهان است که در بسیاری از کشورها جزء از غذاهای خوب و خوش مزه میباشد. افغانستان در این میان ظرفیت بالایی در توسعه تولید کچالو دارد تا بتواند از آن در مقیاس صنعتی و تجارت بزرگ برای رشد اقتصادی شهروندان این کشور استفاده کند.