از حواس پرتی تا افکار آشفته؛ ۱۲ مهم ترین نشانه های اختلال دوقطبی که احتمالا از آنها غافلید

توسطتحریریه خبرنامه

اردیبهشت ۱۵, ۱۴۰۰ به روز رسانی : اردیبهشت ۱۶, ۱۴۰۰

اختلال دو قطبی، وضعیتی است که گریبان زندگی تقریبا ۵ درصد از جمعیت بزرگسال جهان را در هر سال می گیرد. قربانیان این اختلال مجبورند در دنیایی متغیر از عواطف و احساسات که هیچ کنترلی بر آن ندارند، زندگی‌شان را به سر ببرند. این بیماری روانی غالبا دوستان و خانواده‌ی فرد مبتلا را نیز تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. با ما همراه باشید تا نشانه های اختلال دوقطبی را بشناسید و بیشتر در مورد این اختلال یاد بگیرید.

اختلال دو قطبی چیست؟

اختلال دو قطبی اساسا دوره‌های به شدت نامتوازنی بین شیدایی (مانیا) و افسردگی است. این اختلال سبب ایجاد فراز و نشیب‌های شدید با تغییرات روحی ناگهانی و غیرقابل کنترل می‌شود. بسامد این دوره‌ها بین افراد متفاوت است و برخی بیش‌تر از افسردگی مستعد شیدایی هستند و بالعکس.

به طور میانگین اختلال دو قطبی معمولا در اواسط بیست سالگی ایجاد می‌شود، اما شروع نشانه های این اختلال در کودکان کم ‌سن‌ و سال و بزرگسالان میانسال نیز دیده شده است. این اختلال روانی به عنوان ششمین ناتوانی شایع در دنیا می‌تواند از طریق وراثت منتقل شود یا در پی افسردگی به وجود بیاید.

افسردگی فقط در مغز لانه نمی کند؛ ۸ نشانه فیزیکی این بیماری چیست؟

تفاوت میان اختلال دو قطبی و افسردگی

بسیاری از افراد معتقدند که این دو وضعیت اساسا یکی هستند. گرچه برخی از علائم مشابه است، اما تفاوت‌های عمده‌ای وجود دارد که افسردگی را از اختلال دو قطبی متمایز می‌کند.

یک تفاوت بزرگ زمانی است که در آن قربانیان با علائم دست ‌و ‌پنجه نرم می‌کنند. کسانی که از افسردگی رنج می‌برند احتمال دارد علائم طولانی‌تر و ممتدتری را تجربه کنند. در اختلال دوقطبی مبتلایان بیشتر مستعد انفجار ناگهانی عواطف و احساسات شدید هستند.

اختلال دوقطبی هم‌چنین شامل شیدایی می‌شود، چیزی که افسردگی ندارد. تصور می‌شود دوره‌های شیدایی به طور میانگین از چهار روز تا یک هفته طول می‌کشند. در افسردگی، روحیه‌ی پایین معمولا در حملات طولانی تمام روز ماندگار است.

علائم و نشانه های اختلال دو قطبی

بهترین راه برای تعیین آن‌که آیا شما یا شخصی که می‌شناسید اختلال دو قطبی دارید یا نه، جست‌وجو به دنبال علائم افسردگی، شیدایی، یا ترکیب این دو است.

علائم ترکیبی

۱. نشانه های اختلال دوقطبی؛ نوسانات خلقی

این یک علامت ترکیبی رایج است که در افراد دوقطبی تجربه می‌شود. یک نوسان خلقی، تغییر ناگهانی از وضعیتی به شدت مثبت به دیدگاهی منفی است. این دو  همچنین می‌توانند برعکس نیز اتفاق بیفتند.

۲. انرژی بالا در ترکیب با روحیه‌ی پایین

وقتی شیدایی با افسردگی برخورد کند جسم و ذهن را با سیگنال‌های متناقض گیج می‌کنند. این‌ها شامل احساس ناراحت‌کننده‌ی افسردگی در ترکیب با احساسات اضطراب، بی‌ خوابی، عدم تمرکز حواس، پریشانی، و افکار غیرقابل کنترل است. این علامت جدی است زیرا روحیه‌ی افسرده در ترکیب با گرایش‌های گاه‌ و ‌بیگاه می‌تواند منجر به شکل‌گیری افکار خودکشی شود.

مطلب مرتبط: حفظ تمرکز؛ ۱۰ روش طبیعی برای اینکه متمرکز و تیز بمانید

علائم شیدایی اختلال دو قطبی

۳. زودرنجی شدید

فرازهای احساسی شدیدی وجود دارد اما فرد مبتلا به این اختلال مستعد زودرنجی زیاد نیز هست. وقتی این شخص از دنیای اطرافش عصبانی می‌شود و بی‌قرار است معمولا چیزهای کوچک و دنیوی باعث واکنش افراطی‌ او می‌شود.

۴. افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس

سطوح شدیدا مثبت گاهی با یک تقویت نفس به اوج می‌رسد. یک دوره‌ی شیدایی ممکن است با احساس افزایش یافته‌ی اعتماد به خود همراه باشد، فقط به این خاطر که طی حملات افسردگی به طور کامل از آن دست کشیده شده است.

۵. حواس‌پرتی

طی دوره‌ی شیدایی اغلب دامنه‌ی توجه بیش‌فعال و متغیری وجود دارد. افراد هنگام تمرکز کردن روی یک چیز به مشکل برمی‌خورند و مستعد منحرف شدن با عوامل کوچک حواس پرتی هستند.

۶. تصمیم‌گیری بی‌دقت

طی این مدت ممکن است نشانه‌هایی ازگرایش‌های آنی وجود داشته باشد. قربانی اغلب عجله می‌کند و بدون در نظر گرفتن عواقب تصمیم‌های ناگهانی می‌گیرد. توانایی قضاوت ضعیف و فقدان توجه منجر به تصمیماتی مانند اقدامات با ریسک بالا یا به طور بالقوه توهین‌آمیز شود.

۷. افکار آشفته

از نشانه های اختلال دوقطبی بسیار شایع، افکار آشفته است. طی دوره‌ی شیدایی در ذهن یک فرد دوقطبی چیزهای بسیاری می‌گذرد. افکار آنها غالبا سریع‌تر از آن‌که بتوانند پردازش‌شان کنند هجوم می‌آورند، و به ‌دست آوردن یک درک واحد و منسجم را دشوار می‌کنند.

۸ چای گیاهی برای آرام کردن ذهن و رفع اضطراب

۸. گفتار سریع

با وجود تمام افکار و مزاحمت‌هایی که در ذهن یک فرد دوقطبی می‌چرخد، اغلب کلمات را با سرعت بالایی به زبان می‌آورند. تصور آن‌که نتوانند هر آن‌چه می‌خواهند را در زمان اختصاص یافته بگویند، آنها را تحت فشار قرار می‌دهد و باعث می‌شود بخواهند به سریع‌ترین شکل ممکن سخن بگویند.

علائم افسردگی اختلال دو قطبی

۹. ناامیدی

این یک علامت عمومی است که معمولا به افسردگی ارتباط داده می‌شود. این علامت با احساساتی همراه است که فقدان انگیزه و محرک را طی دوره‌ی افسردگی الهام می‌بخشد.

۱۰. نوسان اشتها و وزن

گاهی طی دوره‌ی افسردگی اشتیاقی به خوردن وجود ندارد. هم‌چنین ممکن است اشتیاقی افزون به خوردن وجود داشته باشد، که پرخوری عصبی نیز نامیده می‌شود. این رژیم متناقض منجر به کاهش و افزایش وزن‌های ناگهانی در افراد مبتلا به این اختلال می‌شود.

بیماری های زیادی هستند که باعث کاهش وزن ناخواسته می شوند

۱۱. افکار خودکشی

افسردگی معمولا با افکار مرگ در ارتباط است. شخص ممکن است در یک دوره‌ی شدید خودکشی را در نظر بگیرد، که متاسفانه مرگ شایعی میان کسانی است که از افسردگی شیدایی مزمن رنج می‌برند.

۱۲. تنبلی

وقتی یک فرد دوقطبی به بخش افسردگی اختلالش وارد می‌شود، نسبت به زمانی که در دوره‌ی شیدایی بود خیلی کم‌انرژی‌تر و بی‌طراوت‌تر می‌شود. احساس خستگی، خواب‌آلودگی، و عدم تمرکز همه علائم دوره‌ی افسردگی هستند.

آیا مشکوک به داشتن اختلال دو قطبی هستید؟

در صورتی‌که هرکدام از این علائم را نشان می‌دهید و به سلامت ذهن‌تان اهمیت می‌دهید، نخستین کاری که می‌بایست انجام دهید مشاوره با یک پزشک سلامت حرفه‌ای است. یک پزشک تنها منبع قابل اعتماد تشخیص یک چنین وضعیت جدی‌ای است.

اختلال دوقطبی در مراحل اولیه‌اش ممکن است بسیار خفیف‌تر و نامشهود باشد. اگر یک پزشک علائم را رد کند و طی سال‌ها بدتر شوند، از مراجعه‌ی مجدد برای چکاپ نترسید.

در آخر، از آدم‌های اطرافتان کمک بگیرید. بسیاری از قربانیان دوقطبی در دسترسی به عزیزانشان شکست می‌خورند، و این امر اجازه می‌دهد در ناامیدی بیش‌تری غرق شوند. بگذارید کسانی که اطرافتان هستند بدانند با چه چیزی دست به گریبان هستید، از این رو می‌توانند اعمال شما را درک کنند و حمایت مثبت از شما را فراهم کنند. اگر کسی به شما احساسات منفی می‌دهد که وضعیت‌تان را بدتر می‌کند، بهترین کار آن است که در صورت امکان از او دوری کنید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 1.5 / 5. تعداد آرا: 2

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *