
همزمان با گشایش بندر چابهار؛ رد درخواست پاکستان از سوی هند مبنی بر بازگشایی بندر واگه
۸ / عقرب ۱۳۹۶ | ۰ دیدگاهروزنامههای هندی گزارش دادهاند که مقامات این کشور درخواست پاکستان مبنی بر گشایش بندر اکمالاتی واگه رد کرده است. پیش از این پاکستان به هند پیشنهاد کرده بود که کالاهای بازرگانی خود را به افغانستان از طریق این بندر از سر گیرد. هند اما این پیشنهاد را غیر حقیقی دانسته و آن را رد نموده است.
روزنامه «د هندو»، چاپ هند نوشته است پاکستان به هند و افغانستان پیشنهاد داده بود که هر سه کشور باید روی موضوعات ترانزیت تجاری وارد گفتوگو شوند اما این پیشنهاد از سوی مقامهای هندی رد شده است.
بر اساس منابع این روزنامه، این پیشنهاد از سوی جنرال قمر جاوید بجوا، رییس ستاد ارتش پاکستان حین سفرش به کابل با محمد اشرف غنی، رییسجمهوری افغانستان مطرح گردید. آقای بجوا در اول ماه جاری میلادی برای دیدرا بامقامات افغانستان به کابل سفر کرد.

دیدار جنرال قمر جاوید باجوه، رییس ستاد ارتش پاکستان از محمد از اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان در اوایل ماه جاری میلادی
در این دیدار، روی از سرگیری توافقنامهی حمل و نقل تجارتی افغانستان و پاکستان (APTTA) صحبت شده که در سال ۲۰۱۵ لغو گردید. در این دیدار، همچنان رییسجمهور غنی نگرانی خود را از بستهبودن مرز واگه بهروی انتقالات بازرگانی میان افغانستان و هند ابراز کرده است.
به نوشته این روزنامه، با این وجود رییس ستاد ارتش پاکستان پیشنهاد داده است که باید با هند روی مسایل ترانزیت تجاری گفتوگو شود. بجوا به رییسجمهور افغانستان گفته است که :”شما از جانب هند بخواهید که همراه ما (پاکستان) صحبت کند و بعد ما تلاش میکنیم که این معضل را حل کنیم.”
پیشنهاد غیر حقیقی
رییس جمهور غنی این درخواست پاکستان را از طریق سفارت هند در کابل، به مقامهای هندی انتقال داده است. با این حال چند روز بعد از دیدار رییس ستاد ارتش پاکستان با آقای غنی، مقامهای هندی در نشست گروه تماس افغانستان (SCO) در مسکو، این پیشنهاد پاکستانیها را رد کردند.

نمایی از بندر واگه در شهر لاهور پاکستان
یکی از مقامهای هندی که نخواسته است از او نامی گرفته شود، به روزنامه «د هندو» گفته است: ” قسمی که هند میبیند این پیشنهاد حقیقی به نظر نمیرسد. توافقنامه تجارتی و ترانزیتی افغانستان و پاکستان یک توافقنامهی دوجانبه است، اما توافقنامه بخاطر تصمیمهای یکطرفهی پاکستان و احترام نگذاشتن این کشور به آن، یک توافق ناکام بوده است، پس چگونه گفتوگوهای هند-پاکستان برای این معضل موثر خواهد بود.”
این درخواست پاکستان از افغانستان و هند در حالی مطرح میشود که پیش از این پاکستان همواره مانع عبور کالاهای بازرگانی هند و افغانستان از بندر واگه واقع در شهر لاهور پاکستان شده است.
با این وجود افغانستان و هند در جستجوی راههای بدیل این مسیر شدند و از طریق دهلیز هوایی و همچنان مسیر بندر چابهار، تلاش دارند که روابط بازرگانی خود را حفظ کنند.

افغانستان و هند در جستجوی راههای بدیل این مسیر شدند و از طریق دهلیز هوایی و همچنان مسیر بندر چابهار، تلاش دارند که روابط بازرگانی خود را حفظ کنند
دهلیزهوایی افغانستان-هند به تاریخ ۲۹ جوزا سال جاری، بهگونهی رسمی با حضور رییس جمهوری افغانستان، بازرگانان این کشور و مقامهای هند گشایش یافت و از آن زمان تا کنون ۱۵ بار اموال بازرگانی افغانستان از طریق این مسیر هوایی به دهلی نو انتقال داده شده است. به گفتهی مقامهای اتاق تجارت و صنایع افغانستان در هر انتقال، حدود ۴۰ تا ۸۰ تن میوه تازه و سایر کالاهای بازرگانی افغانستان به هند منتقل شده است.
از سوی دیگر، به تازگی انتقالات بازرگانی میان افغانستان و هند از مسیر بندر چابهار آغاز شده است. روز گذشته نخستین محمولهی ۱۳۰هزار تُنی گندم، هند را از طریق این مسیر به مقصد افغانستان ترک کرده است.
A land mark moment for AFG,Iran&India;a step forward to robust connectivity in the region,1st shipment flagged off reaching AFG via Chabahar pic.twitter.com/5S97XncB4I
— ارگ (@ARG_AFG) October 30, 2017
پادرمیانی امریکا
ایالات متحدهی امریکا در نشستی که در حاشیهی برنامه اعلام راهبرد تازهی این کشور برای افغانستان، برگزار شده بود، بر افزایش حضور هند در عرصههای اقتصادی و پروژههای توسعهای افغانستان تاکید کرده بود.
سفر رکس تیلرسون، وزیر امور خارجهی امریکا به افغانستان، پاکستان و هند در هفته گذشته، آغازی برای حل این معما بوده است.
یکی از مقامهای هماهنگ کنندهی سفر تیلرسون به روزنامه «پاکستان تودی» گفته است: “صادقانه بگویم ما امیدوار بودیم که پیشنهاد جنرال باجوا از جانب هند پذیرفته خواهد شد یا حداقل پنجرهی کوچکی برای گفتوگو باز شود، اما بدیهی است که این تصمیم هند بود این پیشنهاد را قبول یا رد کند.”
دیدگاه خودرا بنویسید